Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

hétfő, november 09, 2009

Bácsi-torok; Repülő csészealjak; Hősök-halma

Már második napja, huzamosan, bőségesen esett az eső. Csortán Marcival éppen a Minorita utcában, a Spritzben, bogoztuk a homályt egy polgári sör mellett . Eléggé megázott aznap, a ruhái a bábszínházban száradtak. - Ez az eső, most alaposan, legalább egy méter mélyen megöntözte az erdőt... - Lesz sok gomba - jegyezte meg.
Különleges élmény őszi gombákat, lila pereszkét, szürke tölcsérgombát, szüretleni. Egy-egy barátságos boszorkánykörük termése, fele szatyrunkat is megtöltheti. Hét végére kiderült az idő. Szombaton, október 24-én szabad napos voltam, adminisztratív programom végeztével, 12 óra után, kiruccanhattam hát. Aznap, egy rövid három órányit a legkönnyebben és leghamarabb elérhető kirándulóhelyre, a Bácsi-torokba - Gombászni.

Gombák után

A 31-es autóbusz már a megállóban volt, nem csoda, hogy hamar kiértem a végállomásra. Át a Nádas hídján, a síneken és már ott is voltam a Bácsi-torok bejáratánál. A völgyi útról, ezúttal, a bal oldali, a menedékházhoz vezetőre tértem. Egy, az utat érintő dombláb aljából készítek képet, a beépített házak miatt prózaiassá magasztosult, egykor látványosabb szoros, sziklás bejáratáról.
Az említett dombláb folytatásaként levő csupot újólag lefényképezem, mint máskor is, akár hányszor elhaladok a közelében (lásd az idei, jan. 31-i bácsi toroki túrán készült felvételt is).
Ez kéne a Hősök-halma legyen. Szép időben és egyedül lévén, most fel is mászhatnék reá. De majd máskor, elvégre gombászni jöttem.
Neki is vágok az erdős oldalnak. Egyelőre a szélén semmi gomba - itt tinórufélék voltak találhatók, érdes tinóru még akadhatott volna. Balra a világosság egy új irtásra utal, arra már nem is érdemes menni, ezért, párhuzamosan az erdő szélével, a menedékház irányába veszem utam.
Itt sem voltam már rég. Az EKE túrák alkalmával, inkább a Hosszú-patak völgyén megyünk, ide nincs is értelme feltérni. A masszív épület, elhagyatottan enyészget, de különös, látható rongálások nem mutatják, hogy már legalább másfél évtizede nem működik. Pedig virágzó élet folyt egykoron, nem is olyan régen, itt. Hőgye Laci "anno" képén, felismerhető a csúcsos ajtó, most vaspánt és lakat van rajta. A csatorna is a helyén van, a lámpás és a cégér viszont hiányzik.
Legalább három pincérre, pincérnőre is emlékszem abból az időből. Disznókat, majorságot is tartottak a gazdaságában. Ceauşescu utolsó éveiben, mikor a városban nagy sorokat kellett kiállni a jegyes porcióért, érdemes volt kijönni ide bevásárolni.
Pedig, hogyha újból megnyílna, nem kéne félni, hogy más menedékházak sorsára jutna és tönkremegy. Már a szomszédban épült házak és számos ipari egység biztosítanák a szesztestvéreket, gépkocsival is könnyen meg lehet közelíteni. Nem beszélve, hogy végeredményben a bakancsos turisták számára is a legkönnyebben elérhető Kolozsvár környéki kirándulóhely, hiszen a végállomástól alig negyed órára van.
Széles ívben kerülöm meg felülről a menedékházat, hogy minél nagyobb területet pásztázhassak át. Egyelőre egy fia gombát nem találtam. Talán túl fiatal az erdő, gondolom, de arrébb vannak öregebb részek is. A patak jobb oldalán levő bánya irányába próbálkozom, folytatom utamat, míg az oldal vén fákkal tűzdelt részébe érek.
A régi bánya peremére már nem érek ki, nem is tartom érdemesnek, erre tovább mennem. Úgy néz ki, hogy ebben a részben sincs gomba. Még lefényképezek néhány fát. Egy, 1971-es évszámával, többek közt valaki ottjártáról tanúskodót, sűrűn vésettet, meg természet játékának, vagy egyéb okoknak tulajdonítható göcsörtös csonkokat...
- de erről később.
A Hója-gerinc irányába veszem az utamat, egy mély vízmosás jobb oldalán. A 70-es évektől kezdődően, sok gombát találtam erre. Őzláb gombát, lila pereszkét, meg egyebet. Igazi gomba oázis, akkor is volt erre gomba, amikor másutt nem. Most azonban, itt sem volt szerencsém.
A vízmosás majdnem a gerincig húzódik. Eredete, közvetlenül alatta van, a gerinc túlsó oldalán pedig a Hajtás-völgyön ereszkedhetnék le a Kremnitzky tanyához, a Sodor rétre, a Donát út végére.
Ezúttal azonban megkerülöm és egyenesen északkeletnek fordulok. Hogyha már gombát nem találtam, legalább a Hősök-halmát próbáljam valamelyest tisztázni. Azonban próbálom tartani a szintvonalat, ugyanis utam több vízmosást is keresztezne, ezeken könnyebb minél feljebb átkelni, míg nem változnak át valódi szakadékokká.
Odébb, egy traktor mellett, favágók isznak és csodák csodája, egy csokor gombára - csak ennyire ezen a kiránduláson - bukkanok. Porhanyós gomba, bár több hasonló faj van, a sárga porhanyós gombára saccolok. Ehető, de jelentéktelen, úgyhogy békét hagyok nekik. Rajtam ne múljék létük, végezzék csak tovább dolgukat
Az utam elején jelzett irtáshoz érek. Innen kilátás van a Nádas-völgyére, a vasút mellett elszaporodott ipari létesítményekre és velem szemben a Lombra.
Azonosítatlan repülő tárgy

A képen, a Jósika-kilátó irányában levő folt, egy közeledő helikopter. Jobbra, az erdő felett (de ez a részt már nem fogja be a kép) egy világos tárgyat látok imbolyogni. Hosszúkás, felül domború, talán hurka, lencse, vagy esetleg paplanernyő formája volna, csak az ejtőernyős nem lóg alatta. Mi lehet?
Végigfutnak gondolataimban a kolozsvári legendárium, Bácsi-torokhoz kötött elemei. UFO! - villan fel bennem a felismerés. A fényképezőgép kéznél van, a helikopter már el is fordult az azonosítatlan tárgy mellett, már hátból kapom le. Jobb is így, hogy mindkét repülő tárgy ott van egy képen, mert a helikopter, témába illő. Éppen UFO-s történetekből tudhatjuk, hogy miután katonáék radaron észreveszik őket, a főnökök elküldenek egy-egy repülő alakulatot, hogy: - Menj már, nézd meg mi van ott! - aztán utólag jönnek, hogy: - Á, csak egy meteorológiai léggömb... vagy egyéb hasonló volt (de persze, az okos emberek tudják, hogy ezek mesék, mert igazából csak el akarják tussolni a dolgot).
Sajnos a képemen úgy a levegőben levő tárgy, mint a helikopter homályosan jöttek ki. A gép automatára volt állítva, nem tudta, mit is akarok fényképezni az égben. Igazi amatőr kép. De azért, a felvételt, későbbi, az eseményhez tartozó tisztább és élesebb párjával, még aznap feltettem a twitpic -, illetve a twitterre.

* * *

Intermezzo, avagy - Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél


A Bácsi-torok környékének, X-aktába illő történéseit, azoknak bizonyítatlan - de meg sem döntött - magyarázatait, (erdélyi Bermuda háromszög, párhuzamos világok átjáró kapuja, bioplazmatikus jelenségek és... természetesen repülő csészealjak) néha felkapják, néha elfelejtik. Divat kérdése ez is, mostanában, úgy tűnik, már évek óta pangás van a témában. Hátha sikerül nekem, megkevernem...

Otthon, egy megsárgult újságot kotrok elő az antik előszobaszekrényünk nagy ömlesztőjéből, a 90-es évek elejének, közepének, gombamód elszaporodott időszakos kiadványai közül. Akkoriban, a fiatal demokrácia és a széleskörű magánvállalkozás kirobbanásának éveiben, majd minden témakört átölelő, rengeteg új lap jelent meg. Ha valakinek már nem írógépe, hanem számítógépe volt, mindjárt szerkesztővé válhatott. Egy fénymásoló tulajdonosaként, meg egyik napról a másikra, akár kiadó is lehetett az illető. Természetesen az írott sajtótermékek minőségének kárára. Ezeknek az időszakos kiadványoknak nagy része, ahogy született, úgy is enyészett el. Tiszavirág létükre, szűk másfél-két évtized távlatából sem emlékszenek már, csak kevesen. Sokukat, valószínűleg könyvtárakban is hiába keresnénk. Szintén az új demokrácia következményeként, azt a bizonyos "exemplar legal"-t - törvény által szabályozott köteles példányt - sem veszik már komolyan. Ez meg az utókor kárára.
A RUFOR első évfolyamának 7-es számában, Borbáth Csaba és Léb Péter szerkesztette két oldal, a Bácsi-torok környékét taglalja, a tárgyalt kistájt, Bácsi-erdő (Pădurea Baciu) névvel illetve. Szó van benne a Bácsi-torok geológiai leírásáról, az ottani neolitikus település (Gura baciului) régészeti leleteiről és természetesen, a környékén megfigyelt UFO jelenségekről. Ezekről egy képsorozatot is közöl a lap:












Az egytől tízig számozott, ki tudja, hányadszorra újrahasznosított, igen gyenge minőségű felvételek dátumát, az észlelések helyét, egy térképről tudhatjuk meg.
Itt pedig ideje, hogy visszatérjek arra a bizonyos "Pădurea Baciului"-ra (Bácsi-erdő). Ugyanis a Bácsi-erdő, tudomásom szerint, Kisbácstól északra van, a Nádason, a Kolozsvár-Zilah országút túlsó oldalán levő, Nádasmenti- tágabb értelemben, a Szamos-hátsághoz is tartozó dombvonulaton.
Az itt bemutatott térképen viszont, keletről-nyugatra, a Törökvágástól a Hosszú-patak völgyfejéig, pontosan a Hója (erdő) látható. Északi részén a Hosszú-patak, déli oldalán maga a Hója-gerinc határolja, mely kevés kivétellel (többek közt, a bokrosnak - illetve "alacsony növényzet" - feltüntetett területek) az erdő szélét is képezi. Egy kivételével, a (közölt) megfigyelések helye is a Hója gerincre utal, vagy éppen a Kányamál kertjeire.
Mint gyűjtőfogalom, a hangzatos, Bácsi-torok-metamorfózisa Bácsi-erdő, ezek szerint téves megnevezés az UFO jelenségek helyének meghatározására. Sajnos, a román UFO irodalomban már meghonosodott ez az elnevezés (jobb esetben Hoia-Baciu) és még sajnálatosabb, hogy helyismeret hiányában, mások is (például, a Pál Gyöngyi albumában is idézett Szelényi Anna, vagy akár a Transindex, híranyagában) átveszik a helytelen formát.
Talán áthidaló megoldás volna ilyesmi:
a Hója bácsi-toroki (bácsi?) fertálya, vagy a Hója bácsnak fekvő része
- bár a legtöbb megfigyelés (lásd...) a Hója-gerincen volt, az UFO tisztás (Poiana rotundă) is a gerincen van.

Bejelöltem a térképre az én megfigyelésemet is, tizenegyediknek és a képet is ide teszem.

Ki mondaná, hogy nem a párja, az Emil Barnea által, 1968-ban a Hója-gerincen, a készült (1 a,b,c - bár itt is volnának kétségek) képnek:
A 11-esnek beírt kép, már nem az erdőirtás széléről, hanem később készült. Miután kiértem az erdőből, valamivel távolabb az úttól, mint ahol beléptem. Az illető tárgy, a feltételezett Hősök-halma felett lebegett és... egy prózai sárkánynak bizonyult.
A domb (halom?) túlsó, oldalán autós kirándulók grilleztek és míg készült a barbecue, a fiatalok sárkányt eregettek. A sárkány egy improvizáció volt, valószínűleg a helyszínen talált plasztikzsákból. Nem a klasszikus papírsárkány alakja volt, hanem inkább, amolyan, paplanernyő forma. Sem merevítő, sem farok, ezért tűnik bizonyos szögből kupola alaknak.
Kérdés, a többi képpel is kapcsolatban, hogy vajon mi van, vagy kik vannak a fák mögött? Mert történetem ékesen szószólója annak, hogy
- Nem minden arany, ami fénylik
Az eddigiekből azt értenénk, hogy a szkeptikusok táborát képviselem, aki nem hisz az itteni UFO jelenségekben. Szó sincs róla. Mert, ha már a közmondásoknál tartunk:
Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél.
Kétségtelenül, a Hója, illetve Bácsi-torok környékén történnek olyan (eddig) megmagyarázatlan jelenségek, melyeknek észlelését nem lehet az emberi tévedés számlájára írni. Adrian Pătruţ aki könyvet is írt ezekről (Fenomenele din pădurea Hoia-Baciu, Ed. Dacia, 1995), fényképezőgéppel, iránytűvel, infravörös érzékelővel, Geiger-Müller számlálóval járja évtizedek óta a vidéket. A mérőműszerek, pedig mutatnak valamit. Elsősorban a bioplazmatikus jelenségeket tanulmányozza, melyekhez tartoznak többek közt, a zónában túl nagy számban található "mutáns" fák. Egy ilyen kiruccanásról, "paranormális zarándoklatról" számol be egy külföldi újságírónő is (legalább HBF, Hoia-Baciu Forest -nek írván a helyszínt). Várjuk, talán idővel, elfogadható magyarázatot fog találni ezekre.

* * *

Hősök-halma

Térjünk vissza kirándulásomhoz. Már a kérdéses ponk tetején vagyok. Ez lenne a Kelemen Lajos által említett Hősök-halma? Emberi beavatkozás nyomaira bukkanok. A magaslat teteje laposra van kiképezve, közepén tűzhely. Kör alakú árkolással, melyből fák, bokrok nőnek ki. Világháborús géppuskafészek? - vagy egyéb céllal munkálkodtak itt valakik.
Újból felidézzük az idei február 4-i bejegyzésben is leírt Kelemen-K.Fodor féle 1902-ből datáló útmutatót:
...A Kányafőről a Nádas völgyébe a számos gyalogösvények egyikén leereszkedve elérjük az erdő szélét (gazdasági tanintézet juhászata); innen fél óra alatt átsétálhatunk a "hősök halma" alatt a "bácsi torok"-ba...
ezúttal kiegészítve, Nagy Péter (Grandpierre Emil) a Törökvágástól a Bácsi-torokba való jutásnak, 1926-ból származó lírai leírásával:
Rendes útja a hójai erdő alján vezet rövidebb pihenésekkel az erdőszéli vén, borzas vadkörtefáknál. Ezek tövénél meg kell bolygatni a tavalyi lombot. Puhára érett, jégbe hűtött vackort lehet közte találni és milyen finom gyümölcs ez ilyenkor. Hosszabb pihenést az isztina forrásánál tartanak, az isztina hagyományos hírű vad kutyáitól való rettegés által zavart élvezettel szürcsölve - természetesen hasmánt fekve - a forrás fogvacogtató vizét. Innen aztán még csak egy iramodás s itt a Bácsitorok minden szépségével, minden rejtelmével.
A két szöveg, mint látjuk ugyan azt az utat írja le. Annyi, hogy a két évtizeddel később írt utóbbiból, hiányzik a Hősök-halma. Akárcsak a későbbi Kolozsvár környéki kalauzokból is. Közben elfelejtették a hősöket?
Feltevődik a kérdés: milyen hősökről is lehetett szó 1902-ben? 1848-49 -es hősökről? A kurucvilág hőseiről? Vagy éppen Donát korabeli törökverő hősökről? - Legalább olyan izgalmas - bár valószínűleg könnyebben és hamarabb megválaszolható - kérdések, mint a paranormális jelenségekhez kapcsolódóak.
Megkérdem a sárkányeregetők szüleit, hogy hívják a helyet, ahol letelepedtek.
- Ez kérem a Hója - mutatnak a szemben levő erdőre.
- Nem, az, hanem pontosan ahol most vagyunk - adom elő a Hősök-dombja elméletemet.
Erről nem tudnak, bár az egyik erre gyerekeskedett.
- De lehet - mondja a társa - mert az akácfák között vannak valami kövek.
A köveket nem találom, lehet azokról volt szó, melyek a tűzhelyet kerítik körbe, de készítek néhány képet a gazdasági akadémia juhászata, az isztina irányába:
Az isztinától lejjebb balra, egy fehér építmény, egy víztartály látható. A fent említett bővizű forrás vizét fogja be. Jobbra, az erdő alatt pontosan az alá a domb alá lehet érni, ahol állok. Átellenben, az alattam elhaladó út folytatásaként, ennek végében...
Az egyetlen valamire való magaslat, az isztina-Bácsi torok közötti legrövidebb út 2/3-ában, az, amelyiken állok. Hacsak nem valami kisebb, út-menti mesterséges halmocskáról van szó (bár az út, a szöveg szerin alatta és nem mellette kell elhaladjon), akkor csak ez jöhet számításba, mint a Hősök-halma. A kérdés egyelőre nyitott, viszont egyéb dolgom itt már nincs, ideje, hogy haza menjek. A dombról ezúttal egyenesen a vasút felé ereszkedek.
Az ipari létesítmények közt, pontosan a bakterházhoz érek. Meg is volna már, mikorra már mindent tudni fogunk erről a magaslatról, egy leendő 32-es végállomás-Hősök-halma-Bácsi-torok, kirándulás útvonala - hacsak ezt az átjárót addig be nem építik.

Szép őszi, de rövid kirándulás volt, fél négyre otthon is voltam. Az ebéd már várt.

19 megjegyzés:

  1. ÓÓÓÓ..,Hát már vártam a legújabb bejegyzést és sikerült is meglepetést okoznod azzal,hogy számomra oly kedves, Bácsi-torok kirándulással rukkoltál elő.Nagyon tartalmas és részletes- elemző leírást készítettél .Nagyon köszönöm!!
    Emlékszem egyszer a 70-es évek elején, az Isztina völgyben ,az itatókörnyékén motokrossz versenyt rendeztek azokon a meredek domboldalakon.(szerencsére nem vált szokássá.)Vajon az itató mellett megvan-e az egyedül álló öreg vackor fa?Nagy melegben jól esett alatta megpihenni.Arra járva , sokszor találkoztunk egy fehér juhászkutyával ,akit Burszuknak neveztünk el...A menedékháznál pedig rengeteg miccset és sőrt fogyasztottunk Mégegyszer köszi!

    VálaszTörlés
  2. Találtam egy cikket a Magyar Hírmondóban: Kincses Kolozsvár a címe és ott Nagy Péter (G P E)a Hója leírásban +Kányamál,
    egy Burgya -féle nyári mulatóról ír.Nem tudom hova tenni ,talánaz lenne a Bácsi-torok menedékház?

    VálaszTörlés
  3. A Burgya féle vendéglő és nyárikert, a Donáth úton van (volt). Már a Rádió stúdión túl, ahol a Hajtás-völgbe lehet menni. A 266 szám alatt.- http://twitpic.com/prkps - Viszont adtál egy ötletet egy új bejegyzéshez. Kató Erzsike, mintegy "kortárs", részletekre is emlékszik, a családról, például. Mikor találkozunk, meginterjúvolom - a hitelességért.

    VálaszTörlés
  4. Tudom ,hogy nem illik ide de az este fél 9-kor, a Duna tv a fotelhez ragasztott.A libabőr és a megnyugvás 2az1-ben, 23h:30 -ig tartott.Köszönet a Duna tv -nek!!!(André Rieu ,megtekinthető a you toube-n)

    VálaszTörlés
  5. A hitelesség miatt ne fájjon a feje, kedves Tamás. Elég volt ráközelíteni az "eredeti" ufós képeire egy képszerkesztőben, hogy kiderüljön, ügyetlen montázsról van szó. Ennél még egy sánta kutya is jobbat produkál.

    VálaszTörlés
  6. Végül is a "klasszikus" képet is megkérdőjelezték - be van linkelve feljebb. Az illető levezeti és próbafelvételekkel is rekonstruálja, hogy egy eldobott fémtányérról van szó (román nyelven). Azaz nem montázs. A többi, már újságból való reprodukció és a raszterek miatt, gondolom, hogy a képszerkesztő túl sokat nem tud mondani.
    Az én felvételem eredeti, nem montázs, bár egy számítógépes kis Tótumfaktum is annak vette. Mondta, hogy Photoshoppal csináltam és ő is tud ugyanolyat.
    De írom, hogy sárkányról van szó.

    VálaszTörlés
  7. A sárkányos magyarázat utólagos kimosakodási kísérlet, az eredeti posztban semmi eféle nem szerepelt. És mit sem változtat azon a tényen, hogy a kép montázs. Bárki megnézheti magának itt: http://drop.io/hojaufo. A kinagyított részleten jól látszik, hogy a szóbanforgó tárgyat téglalap alakú kijelöléssel kopírozták a képbe egy alacsonyabb felbontású képből. Ha nem így lett volna, nem csak a tárgy körüli, téglalap alakú rész kockásodott volna ki ennél a nagyításnál. Következtetés: maga nyilvánosság előtt hazudott. Egyébként meg pont az ilyen "kreatív" akciók miatt nevetség tárgya az ufókérdés. Semmi szükség szkeptikusokra ott, ahol a maguk hívek járatják le az ügyet.

    VálaszTörlés
  8. Elfoglaltságaim miatt csak most nyithattam meg a gépet. Viszont most is mennem kell. Kb. kedden fogok csak előkerülni, hogy részletesebben válaszoljak. Viszont volt időm előkeresni az akkor készített képeket. Tizenöt darabról van szó. Ezek feltöltése úgy ahogy vannak, szőröstől bőröstől, valamennyire időigényesek.
    Úgyhogy - remélem, kedden, valamikor.
    Kár, hogy az internet lehetőséget ad, hogy végül is névtelenül dobálózzunk mindenféle kijelentésekkel, amivel sokan még vissza is élnek. "Ügyetlen montázs, még a sánta kutya is...stb" "...nyilvánosság előtt hazudott..." - ki, mit kéne értsen belőle és mi a teendő?.
    Én az ilyesmitől általában óvakodnék - mert elég olcsó dolog.
    Szóval arról van szó, hogy én azt a történést tényleg úgy írtam le, ahogyan volt (az "utólagos kimosakodási kísérlet" - mennyire utólagos?). Ezt nem kell más mondja nekem, mert hát az én emlékeim, de végeredményben szabad megkérdőjelezni.
    A négyszöges kivágású montázsnak is utána fogok járni, miképpen jelenhetett meg így ("az eredeti posztban? - vagy a blogon?) most ezt most tényleg nincs időm megnézni.

    Sajnálom, hogy ezzel kell foglalkoznom, mikor volna sok egyéb, konstruktívabb dolog is. De, hát ez van. Fogok rá válaszolni.

    Turista baráti üdvözlettel
    Tóthpál Tamás

    VálaszTörlés
  9. Legegyszrűbb lett volna letörölnöm az egész Redux hozzászólást, aztán jubilálhatott volna magában...kit kéne érdekeljen?
    De végül az ilyenek is részei a közvéleménynek, valószínűleg a kollektív bölcsesség reduxáltabb összetevőiből. A hozzászólás csak 4096 karakteres lehet, a terjedelemből meg próbálok reduxálni.

    Blogom többszörös célkitűzései közül egyik, egy Kolozsvár környéki turista jellegű helynévszótár létrehozása, valamikori kiadása. Bár hibák és tévedések lehetségesek, a cél kizárja, a szántszándékos és annál inkább rosszhiszemű, valótlan állításokat. Általában, bármilyen kijelentésemet dokumentálva teszem.

    Tehát én semmi féle montázst a sárkányos képnél nem csináltam.
    Viszont, az a bizonyos téglalap alakú elütő színű és pixelszámú-szerűség tényleg ott van az UFO-nak kinéző sárkány körül. Csak hát nem az az egy lehetőség van, hogy egy kisebb felbontású képből kivágták és oda beillesztették. A félműveltség, a reduxált emberek egyik jellemzője, hogy borzasztóan büszkék általában hiányos tudásukra. Aztán, amit levezetnek, agyukat eléggé igénybe vevő kreáció (dedukció, reduxió), fel sem tételezik, hogy az másképpen is lehet.

    Tessék megpróbálni, a pontosan alatta levő ágat is kinagyítani, mert a téglalap alakú kivágások ott is megjelennek.

    Feltöltöttem a bejegyzés kirándulásának képei közül, a tárgyalt témát illusztrálandókat. Tizenhárom MB tárolóhelyem bánja. Megtekinthetők egy Picasa albumomban. A sárkány, körül, de az ágak körül sincs kivágás.

    A képeimet kizárólag dokumentáló céllal készítem. Nem kiállításra, a fontos számomra a rögzítés. Talán a blogomban észrevehető is (bocsánat - egyesek számára). Ezért a minimális a beavatkozás is, amit eszközölök rajtuk (ennek is volt oka, az utolsó bejegyzésben már ez sincs). Az egyetlen montázs éppen ezelőtt egy évi képen. No meg egy panoráma az utolsó előtti bejegyzésben - arról meg ott írom, hogy az.
    A módosításokat egy egyszerű képnézegető program IrfanView, segítségével csinálom. Innen letölthető. Módosíthatom a gamma korrekciót és a kontrasztot. Ez esetben élesítettem is (közérthetőbben? - sharpen), hogy az illető tárgy jobban kirajzolódjon. Viszont az IrfanView, ingyenes program, 1,1 MB az egész, az eszközök is kezdetlegesek és ilyen nyomokat hagyhatnak. Téglalap alakú kijelölés-szerűságet - a faágak körül is. Ugyanis a digitális képek fokalizálása csak illúzió, az élesség egy művi dolog, éppen azonos pixelek kreálásával és csoportosításával történik.

    Redux is megkérdezheti hozzáértő embertől, hogy lehetséges, hogy ilyen plusz pixelek jelenjenek meg egy képen, montázs nélkül, csak gamma korrekció, kontraszt és élesítéssel. No nem a saját, közvetlen környezetéből, olyantól, aki csak hiszi magáról, hogy ért hozzá, mert rá tud kattintani egy ikonra, vagy egy kurzort jobbra-balra tud mozgatni, esetleg egy hisztogrammot is. Hanem olyanról, aki minimum 20 percet tud beszélni, mondjuk éppen a sharpen funkcióról (egy másfél oldalnak felelne meg egy 400 oldalas könyvben - láttam ekkorát, éppen a Photoshopról).

    A gorombaságok részletes nehezményezésére most nem térek ki, mert már így is elég hosszú ez a "hozzászólás". Csak még egy utolsó kajánságot.
    - A költői álnevek is, kabalisztikus értelmezésükön túl is kifejezhetik a használó jellemzőit. Talán a Redux - reduxált helyett lehetne a korlátolt - Korlát nevet használni. Legalább magyarul van, székely-magyar rovásírással is le lehet írni.
    Minden esetre angoloktól nem lehet elvárni, hogy ezt a szép magyar nevet használják. Eredeti is, mert ha Redux még van, Korlát biztosan nincs. Tessék utánakeresni a Guglin.

    De szerintem jobb, ha az ember mégis csak vállalja a saját nevét. Egyébként mindennek olyan névtelen levél íze van.

    Turista baráti üdvözlettel
    Tóthpál Tamás

    VálaszTörlés
  10. Ideget érintettünk, ugyebár?
    És a fájdalom csak hosszú, prüszkölős monológokkal gyógyítható. :)

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. http://www.youtube.com/watch?v=Og44AUp9yRk

    Kolozsvar melyik szelet mutatjak 1:39-nel meg 7:36-nal a muholdterkepen a videoban? Ha meg a terkepet is hamisitjak, akkor hogy ne hamisitanak a kepeket? 99%-a a jelensegeknek mikulasmese, 1%-a a fenykezo altal eszre nem vett optikai csalodas.

    A fak lehet hogy valami vegyszer miatt gorbek. Deformalni mar embereket is tudnak: http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange

    VálaszTörlés
  14. Kedves Jenő!

    A kérdésre most m;g nem tudok válaszolni, mert egyelőre a gépem nem tudja rendesen lejátszani az illető videót. Viszont, így akadozva is látom, hogy valami nincs rendjén azokon a műholdas térképeken. Utána fogok nézni.

    Minden esetre örvendek a bejegyzésnek. Számomra újdonság volt a Cycling and Hiking Around Cluj blog, be is linkeltem a blogom kilométeres jobb hasábjába(már ezt is kell rendeznem, hogy áttekinthetőbb legyen) a kapcsolódó link könyvtárba. Bár egyelőre éppen a Kolozsvár környéke a kevés benne.
    Viszont már ezek előtt hivatkoztam csuporj képre(és Picasa albumra) a Hidegvölgy bejegyzésemben.

    Köszönöm a hozzászólást
    Turista baráti üdvözlettel
    Tóthpál Tamás

    VálaszTörlés
  15. Tóthpál Tamás, nagyon indiszkret leszek ha elkerek ontol egy e-mail cimet, valamit szeretnek beszelni onnel. Fontos lenne. Koszonom szepen. Miruna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom, de úgy tudom, hogy a profilnál azonnal kapcsolatba lehet lépni villámpostán. Most nem nyitom meg, de ott kell legyen egy link, talán éppen a fizimiskám alatt.
      Szóval, mindegy, mert így is értesített a g-mail azonnal, hogy új megjegyzés történt.
      Az e-mail címemet "nyilvánosnak" tartom, végül kis bogarászás után bárki megtalálhatja:
      tothpaltamas@gmail.com

      Törlés
  16. Üdvözlet!Én érdeklődni szeretnék hogy merre kell menni a Hója gerinchez.Hol érdemes parkolni,merre kell venni az irányt az ufo észlelés pontjához.Segítséget előre is köszönöm.Az értesítést az alábbi email címre kérném,ha lehetséges:bulipeter@citromail.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egész Hója-gerincen út vezet végig A Fellegvártól a Csiga-dombig és onnan tovább is. Végül is ezen halad végig a Kós Károly teljesítménytúra 50 km-es szakasza Kolozsvártól a Riszeg-tetőig és onnan a Varjúvárhoz. Viszont egyes szakaszszai nem tudom, mennyire járhatók gépkocsival (például a Bornyúmáltól letérő rész a Törökvágás nyergesedésébe.)
      Ezért ajánlanám:
      1. Törökvágás – Néprajzi múzeum szabadtéri részlege mellett el – enyhén balra, majd állandóan bal oldalt tarva és fel (déli irány) – Hója-gerinc.
      2. A Donát úton végig – Hajtás-völgyön jobbra fel (északnak) – Hója-gerinc
      3. A Kányafői úton (Uliului) felfele – jobbra meredeken fel (nem biztos, hogy az autó kiviszi, bár ott vannak házak) – Hója-gerinc.
      4. A Bácsi torok (ez is UFO-s hely) – Hosszú-patak völgyén hegymenet – a balról betorkolló úton visszafele – majd északnak a Hója-gerincre érünk.
      Ha ezt elvétjük, akkor csak a szabadtéri Néprajzi-múzeumhoz lyukadunk ki, ahonnan 1. pont.

      Térképecskét mellékelek e-mailon (innen van), de a bejegyzés 70-es évek megyfigyelései térkép is rákattintással kinagyítható, majd másolható.

      Törlés
  17. Miert kell ilyen rosszindulatu lenni? Ez az ember csupan leirta az elmenyeit.

    VálaszTörlés