Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

csütörtök, október 15, 2009

Mákófalva, Gyerővásárhely 01 - beharangozó, kedvcsinálónak.

Szombaton, szeptember 17-én szabadnapos vagyok és végre kimehetek kirándulni. A hétvégi gazdag programajánlatból a Mákó, Gyerővásárhely vonatos - gyalogos kirándulást néztem ki magamnak.

Feischmidt János kalotaszegi barangolásai, mint tematikus kirándulások, átfogóbb területeket járva be, bővítették a néhány éve működtetett, csak a Kós Károly teljesítménytúrák itinerjeihez kapcsolódó előzeteseket, illetve Kós Károly felfedezőtúrákat.
Ezúttal azonban, olyan helységek szerepelnek célkitűzésnek, melyek a Kós előzetesek keretében látogatva voltak.
Nem beszéltem Jánossal az útvonalról, csak magamnak képzelek el, egy lehetségeset. Aztán lássuk, hogyha ráhibáztam, vagy legalább is megközelítem, mint elképzelés.

Szóval, hogy ne térjünk vissza ahonnan elindultunk és legyen egy kis geológiai látványosság, is benne, egy ilyen útvonalat ajánlanék: Mákó - Gyerőffy szöktető - Gyerővásárhely. Gyerővásárhelyről, meg Inaktelkén keresztül, a Hasznos-patak völgyén lefele és Nádasdarócon vonatra szállni.

Azaz inkább fordítva, Nádasdaróc-Inaktelke-Gyerővásárhely-Gyerőffy szöktető; Mákófalva végponttal, mert onnan hamarabb lehet az állomásra jutni. Mert:
A túra végpontjától a hazafele (illetve az állomáshoz) vezető út, a lehető legrövidebb legyen.
(Lásd a gondolat kifejtését a bejegyzésben)

A térképrészleten követhetjük ezt az elképzelt útvonalat (rákattintással kinagyítható):
Itt azonban megjegyzendő, hogy ezen a térképen, tévesen, a Gyerőffy szöktető a Várhegyre van helyezve. Tulajdonképpen, a gerincen van. Ott kell keresnünk, ahol a Nádék (685 m) felirat szerepel. Ettől keletre, a Csere és Szél oldal erdőrészek közötti csupasz lábon van. Sajnos, fogazás sem jelöli a sziklás jelleget.
Mikor Varga Alfonznak, a térkép szerkesztőjének reklamáltam az elírást, igen csodálkozott, ugyanis mondása szerint, mindég környékbeliektől érdeklődött a helynevekről. Lehetséges, hogy egy ilyen tévhit is forgalomban van, ugyanis Szőcs János is így tudta. Neki viszont, körösfőiek mondták.
De majd meglátjuk, hogy ezúttal érintjük-e a a Gyerőffy-szöktetőjét? Minden esetre meggyőződésem, hogy útvonalától függetlenül, a szombati kalotaszegi barangolás, szép és tartalmas túra lesz.

Az elképzelt útvonallal, talán két Kós előzetesre alapozok. A 2006 június 25-i túrára, amikor éppen Feischmidt János részvételével is lejártuk visszafele, a Kós 50-es Kapulat-Gyerőffy szöktető szakaszát, Nádasdaróc-Gyerőffy szöktető-Medve pad-Mákói letérő-Gyesztrágyi letérő-Köves hegy-Nemesek erdeje EP-az akkor még meglevő Pumpaház-Kapulat-Szucság útvonalon.
Brósz Magdi felvétele

A kép a túra kiindulópontján, a vasúti megálló mellett levő nádasdaróci temetőben készült. Balról jobbra: Tóthpál Tamás, Feischmidt János, Boér Imre.

Majd egy évre rá, egy másik túra alkalmával, 2007 július 22-én viszont, szintén Kós előzetesként és szintén Nádasdaróc kiindulóponttal, ezúttal Inaktelkén át,
a Gyerőffy szöktető érintésével értünk Gyerővásárhelyre.

Rekkenő hőség volt akkor, minduntalan meg kellett állnunk pihenni, tovább a Jegenye-Egeres útvonalon, alig értük el a vonatot. Pál Gyöngyi beesett a Nádas-patakba. De Feischmidt János ezen a túrán nem volt. A fentebbi képen Brósz Magdi, Horváth János, Szőcs János és Pál István (mögötte Ruzsa István) láthatók.
Ez a második túra az alábbi térképen követhető, melyen Jegenye és Egeres is rajta van.
Hát ebből a két túrából állt össze az általam elképzelt szombati túra lehetséges útvonala. Ami a két túra keretében nem volt lejárva, az az Inaktelke és Gyerővásárhely közötti rövid, mintegy öt kilométeres szakasz.
Viszont az alábbi, rég elfeledett EKE kiadványból származó...
...információ:
A jegenyei fürdőben 10 kádat rendeztek be moor-fürdőre. A moor-földet a szomszédos Vásártelkéről szerzik, hol az 2500 négyzetméter kiterjedésben és 1.5 vastagságban fordul elő.
A moor föld 24.4 % vassulfatot tartalmaz. Vannak gyógyító tényezők, melyek nincsenek helyhez kötve. Ilyen gyógyító tényezők a moor fürdők. A vásártelki moor-föld a franzensbadival egyenlő lévén, annak szélesebb körü alkalmazása ajánlatos.
...talán éppen ide irányítana. Inaktelki idősebb emberek szerint, a Jegenyefürdőt ellátó "moor-föld"- ( vastartalmú tőzegláp ?), éppen valahol Inaktelke és Gyerővásárhely között volna található, ahol a kommunista időben, néhány forrást is befogtak.

Mákófalvára, viszont már többször beereszkedtünk, hogy az ott szálljunk vonatra. Általában a Köves-hegy irányából, az említett Mákói-letérőtőnél hagytuk el a gerincet. Ezúttal, a Gyerőffy-szöktetőtől, a gerincen keletre, a Medve-pad előtt, a Mákói-patak völgyén lehetne beereszkedni. De Mákófalváról, egy elkövetkező bejegyzésben.

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Feischmidt János kalotaszegi barangolásain Mákó-Gerővásárhely útvonalon október 17-én vettünk részt. A hó, voltak helyek hol bokáig ért, és a sárós útak miatt csak a Gerőffy szöktetőig jutottunk, abból a meggondolásból, hogy ne késsük le a vonatot (ez nem történt volna meg, mert 1 óra 20 perc késése volt, de akkor még nem tudhattuk), innen visszatértünk Mákóba. A télies idő ellenére, jó volt a hangulat, kellemes és látványos kirándulás volt, és a patakba sem estem bele mint 2007-ben.
    A kiránduláson készült képek megtekinthetők a albumomban:
    http://hu.fotoalbum.eu/palgyongyi/a370202

    VálaszTörlés
  3. A bejegyzéshez tartozik Kiss Janival való levelezésem, a Gyerőffy-szöktetőjével kapcsolatban. Ugyanis, a bejegyzésben, eredetileg, ezt a geológiai látványosságot a Nádékre helyeztem, amit Jani megreklamált. Természetesen, egyszer, mikorra elég sok adat összegyűl, majd lesz egy Gyerőffy-szöktetője bejegyzés is a Helynévszótár címkénél. Addig is ez a levélváltás megtekinthető:http://bit.ly/2XjgJH címen. Természetesen hozzá tartoznak, amire hivatkozik is levelében, az ott készített képei. Ezek EU-s albumában, a Kós Károly túrán készült képek 5. oldalán:http://tinyurl.com/KissJani-Gyerof-szokt

    VálaszTörlés