Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

csütörtök, augusztus 13, 2009

Csiszár-pataka 02

Az augusztus 7, pénteki székházszentelés után, Vekov Károlytól elhoztam Nyárády Erazmus Gyula, 1941-ben kiadott, "Kolozsvár környékének mocsárvilága" című tanulmányának fénymásolt példányát. Szkennelendő, majd elküldeni pdf formátumban, a túravezetők okulására.
A kiadványt be is szkenneltem, letölthető a Google dokumentumaimból. A helynévszótáram bibliográfiájában, a más kiadványok kategóriába került, de aztán, hamarosan a kalauzokéba. Ugyanis a Kolozsvár környéki tavaknak, mocsaraknak, eltekintve a növényzet alapos ismertetésén kívül (hiszen ez volt a célja), akár kalauzszerű leírásáról is beszélhetünk. Térképek, vázlatok, elérhetőségek részletes közlése. Például, mindjárt az elején, a Szentgyörgy hegy alatti tavaknál így ír:
A hozzá való jutás legcélszerűbben így történik: az autóbusz "Irisz" melletti végállomásától a Szentgyörgy hegy alatti úton 2,5 km-t megyünk előre, amidőn utunkra merőlegesen álló száraz árokhoz, illetőleg töltéséhez jutunk. E töltés mellett hatolunk a szántóföldek közé. nemsokára egy mezei út kereszteződősénél, vízzel teli kubikot találunk. Ha az árok mentén tovább haladunk, ez mind nedvesebb lesz, majd hirtelen balra kanyarodás után a szóban levő tóhoz vezet. [NYEGY 1941,7]
Mi ez, hogyha nem kalauz? - sajnos az illető tó, legalább is a leírt formában, már nincs meg, de minden esetre helytörténeti jelentősége így is nagy. Természetesen a könyvecske hely és tájtörténeti vonatkozásainak alapos átbogarászása csak ezek után következik, de mindjárt feltűnt az egyik mellékelt térképen, a múltkoriban megkérdőjelezett helymeghatározású, Csíszár patak jelenléte.
A fénymásolt térkép nem a legjobb minőségű, a közeljövőben meg kell szereznem az eredetit, egy jobb másolat érdekében. Addig is szerepeljen itt, annyi, amennyi van, kinagyítva (rákattintással), eléggé használható. A Csíszár-pataka a piros keretben:
Azért a bekeretezett részt is kivágom és kicsit megkozmetikázva, ide teszem:
Ezek szerint, a Csíszár pataka 01-es bejegyzésben, az 1K-val jelölt, a Pap patakának keleti ágáról (03-as csermely) van szó!
Nyárády E. Gyula munkájában második, Kolozsvár környéki hegyi tavak és mocsarak fejezetében, a feleki vonal suvadásai és mocsarai, pontosabban a Bükk mocsarai alcímnél (24 old.) így olvashatunk róla:
A Szelicsi út alatt is sok mocsár rejtőzködik az erdőkben...nagy mocsaras rét, amely a Borpatak és a Nyíres patak között 600 m-es rétegvonal alatt...rétet átszeli egy erdei út, amely a Nyíres patakot is metszi az 558 m-es ponttól K-re. E metszésnél van a Nyíres tó mocsara...Lefelé cserjékkel és kis mocsaras Salicetum szigetekkel tarkázott rétekben folytatódik, míg a Csíszárpatakkal egyesül, hogy tovább a Pap völgyének patakját képezze.
Vagy tovább, A Nyírestető és a Feleki oldal mocsarai alcímnél (24 old.) így olvashatunk róla:
Ezek a mocsaras oldalak csaknem É. felé lejtenek. A Nyírestető alatti mocsarak a Csíszár patak (melynek felső végét Pârău Gruiu-nak is hívják) és az országút között találhatók. A Bükki mocsaraktól abban különböznek, hogy nélkülözik az erdőt. ... e különféle és ferde felületű mocsarak egész labirintusával találkozhatunk lefelé, egészen a Szelicsei út és a Csíszárpatak kereszteződéséig (590m), ahol ismert út menti forráskút is van.
További, adatok, ezúttal a Gruiul-ról, a Nyírestető alatti mocsarak-nál:
Ha Felekről a gerincen jutunk a 756 m magas igen lapos tetjeü Nyírestetőhöz, akkor onnan egy szelíden lejtő homorulat útja vezet ÉNy felé. A homorulat csakhamar kétfelé ágazik, az alsó egy mély száraz árok mellett vezet, ez a Grujul árok, melyet mindenütt ritka nyíres fed. Ahol a jóízű Grujul forrás van...stb.
Eddig elég adat, hogy megbizonyosodjunk, hogy nem volt igaza sem Asztalos Lajosnak, sem Kiss Janinak, a Csíszár-patak helyének meghatározásában. Végül is ráhibáztam a képemmel, amit utóbbi megreklamált (lásd a Csíszár pataka 01-es, ezt megelőző bejegyzést). Ide is szúrok még egyet, az idei Föld napja ünnepségünkről, a 01-es bejegyzést záró kép párját, mely ezek szerint éppen a Csíszár-patak mellett, ennek bal partjának egyik tisztásán volt tartva.
Gondolom, nagy elődünk, Nyárády E. Gyula szakszerű és részletes leírásában és térképében is megbízhatunk, a Csíszár-patakkal kapcsolatban. Biztosak lehetünk benne, hogy tudta, amit leírt. Engem, mindenképpen meggyőzött, hacsak a továbbiakban még meggyőzőbb adatok nem kerülnének elő az ellenkezőjéről...
Viszont, rajtunk, késői és méltatlan utódain van most már a sor, hogy ismertté tegyük a turistatársadalomban ezeket a kiveszőfélbe levő helyeket, melyeknek nevei egyelőre inkább csak szóbeszéd szintjén, szájról szájra terjedve, a folklór törvényszerűségeinek alávetve lehettek ismeretesek: Csíszár-patak, Bor-patak, Nyíres-patak, Grujul-árok. Mert úgy látszik, hogy a Jakab Elek által említett
mély medrű, szűkvizű csermelyek
- melyekből van elég és
a Papok rétje felett, a Bükk lábának hajlásaiból szűrődnek össze -
mindegyike, saját, jobbára, szép magyar névvel bír.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése