Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

kedd, május 05, 2009

Róka-domb, Föld Napja, 2009.04.25

Earth Day countdown banner

Egy EKE rendezvény forgatókönyve;
Virtuális riport


Bozsoki Adrienn felvétele
Évek óta szervezi a kolozsvári EKE, túrához kapcsolódó, földnapi rendezvényeit. Az idei is, immár hagyományosan, a Rókadomb közelében játszódott le. Ez a bejegyzés, tulajdonképpen összeállítás, kiegészítője, az erről az eseményről, a Szabadságban megjelent cikknek.

Föld Napja 2009 ?

Mégsem.
Mikor itthon válogatom az idei Föld napja képeket, kiderül, hogy nem egy minden részletre kiterjedő, átfogó gyűjtemény. A 2007-es rendezvény képeivel együtt végül össze lehet állítani egy forgatókönyvet, a dolgok menetéről. Tehettem ezt, ugyanis Szatmári Béla, már évek óta, ugyan arra a helyre, a Róka-domb (dombok)-ra, - mellé szervezi a Föld Napját. Hát, ezt jelenti a címben levő virtuális. Mert két év képeiből állt össze, bár, hogyha nem írná az évet minden kép alatt, talán nehéz volna szétválasztani őket.
Forgatókönyv viszont azért, mert követhető. Évek óta így zajlik le, a jövőben is ez lesz a program. Esetleg javítani, bővíteni lehet. Akár, a nyájas olvasó is javasolhat javításokat, bővítéseket. Az egész forgatókönyv áll, magából a túrából, (találkozó, a helyszínre) való kijutás, valamint, magából a rendezvényből (előadások, kérdezz felelek, kiállítás, díjkiosztások stb.) - no meg, persze, a tábortűz, minden velejárójával.

A találkozó, a hajnal negyedi végállomásnál van, 10 órakor. Lezser időpont, mindenki számára, de a Róka-domb nincsen messze. Nem emlékszem, ha valaha, korábban találkoztunk volna.
Ezek után, a legrövidebb úton, elhagyjuk a negyedet. Az évek óta megszokott utat, az idén új építkezések zárják el. Nehéz volt kievickélni a leendő tömbházak közül. Mindenütt fel van dúlva a táj. Jövőre, talán odébb, az új Eugen Ionesco utcáról fogunk kijönni a mezőre (ami még megmarad belőle).
Még ilyen megörökítendő, anyagi kultúra emlék mellett is elhaladhatunk. Néhány év múlva, kevesebb természet, kevesebb zöld szín, de biztosan rendezettebb lesz itt a táj.
Itt, pedig, kovetkezik Bozsoki Adrienn három képe, a megmaradt útvonal líraibb értelmezéseként:
Bozsoki Adrienn felvétele
Bozsoki Adrienn felvétele

Igaz, a panoráma-kép nem fogta be az összes fenti résztvevőt - én elöl voltam de hátul is jöttek még - viszont az alábbi kép már a Szabadság cikkét illusztrálná:
– jóleső volt visszapillantani a dombtetőről kígyózó mintegy 30 résztvevőre.

Bozsoki Adrienn felvétele


A Pap-völgybe érve, változik a táj. A lankás rész fel van parcellázva, odébb, a földgyaluk sok nagyméretű gömbkövet túrtak ki. Már két éve le vannak verve a cövekek, látszólag, semmi mozgás. Egyszer viszont csak azt vesszük észre, vagy észre sem vettük mikor, mint a gombák eső után, már ott terpeszkednek, tömegesen, az új Bunkósdorf, kacsalábon forgói.
Megérkezünk a Róka-domb, a bánya alá:
Rövid pihenő után, átkelünk a Pap-pataka keleti ágán, ahol egy tisztás vár minket, tűzhellyel:
Itt, pedig megkezdődik a rendezvény:
Mint ezelőtt két évvel, az idén is:
És folytatódik:
- akkor, 2007-ben Ajtay Ferenc tanár úr előadásával, a környék geológiájáról, a geológiai értékek, a természet védelmének szükségességéről. Ezt követte, követheti egy kötetlen beszélgetés, hozzászólásokkal. Mert, felnőttként is kötelességünknek érezhetjük a környezettudatos gondolkodásmódot, a gyakorlattal (vagy elmélettel) ellentétben. Az idén, a főszervező bevezetője, a témába illő felolvasásokkal folytatódott:
Közben mindenki megkapta a szórólapját és a tesztlapját, válogathatott Erdélyi Gyopár remittendákból.
Egyesek a tesztlapot töltik ki, mások későbbre hagyják. Csendes foglalkozás, sütik a sütnivalójukat.
Mások meg (Szatmári Béla, Bozsoki Adrienn), a program következő pontját, az Erdei Tárlatot készítik elő, Bozsoki Adrienn, Kalló Márta és Lőrinczy István, azaz az EKE - Kolozsvár 1891, igen aktív fotoklubja tagjainak képeiből.
Be lettek gyűjtve a kitöltött tesztlapok. Az idén Szatmári Béla és Széll Anna bírálták el őket. Sajnos sem e fontos eseményről, sem a nyertesekről (Szigeti Anikó, Kovács Magda), nem készült kép. A két évvel ezelőttivel kell megelégednünk.
A rendezvény utolsó, egyben fénypontja, a kiállítás. Az eljövendőkben, reméljük nagyobb lesz a részvétel és az infrastruktúra is (állványok, pannók), fejlődni fog.
Erről már készült az idén kép, a jövőben figyelmesebb leszek a többi díjazottra is. Ezek után már záróakkordok, a rendezvény vége következett. A résztvevők, akárcsak a 2007-es rendezvényt hosszabb, rövidebb túrákkal toldták meg. Szimpátiák, ellenálló képességük, az út célja (Hajnal negyed, Monostori negyed) szerint, csoportokra szakadva tértek haza.

Majdnem elfelejtettem:
A 2007-es Föld napjáról, ez is az esemény kultúrkisugárzása, még készült egy bejegyzés. A Salamon Katicáé, felülről a második, olvassátok sok szeretettel. A bejegyzéshez kapcsolódó képek vannak a 2007-es és 2009-es Föld-napja albumaimban is. A 2009-es rendezvényről pedig, Pávelka Marika albumának 2009_04_25 A Rókadomb fele galériájában további képek tekinthetők meg.

aláírás: Tóthpál


3 megjegyzés:

  1. szomorúan látom, hogy az érett korosztály képviselteti magát főként. akinek tanulnia kellene, az nincs ott..

    VálaszTörlés
  2. Ezek szerint csak gyerekek, meg a közvetlenül utánuk valók léteznek?
    Végül éppen azt mutatná a dolog, hogy amire az illetők nem képesek, egyesek, mégis megcsinálják (nem jön hogy higgyük?). Az élet megy előre, a polcokat mindég elfoglalja valaki. Ne kérdezzük, hogy miért nem a másik.

    VálaszTörlés
  3. Én úgy látom ,hogy az ehhez hasonló dolgokhoz, mindig is az "érett"korosztály fog csatlakozni először,mert ezek mindig "érett",komoly kezdeményezések.És amúgy ez a korosztály mindig létezni fog.hőgyelaci

    VálaszTörlés