Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

szombat, május 02, 2009

Csiszár-pataka 01


Keletről a harmadik, nyugatról a második kolozsvári Cigánypatak, vagy hogy külön, egyénibb névvel illessük, Pap patakáról így ír Jakab Elek:
"Ennek vize a papok rétje felett a Bükk lábának hajlásaiból szűrődik össze, mély medrű, szűkvizű csermelyekből". Ezek közül az egyiknek, úgy tűnik, neve is van: Csiszár-pataka.


Csiszár-pataka

Először, a Kiss Jani ez évi első Arpád-csúcs túráján hallottam az elnevezést, a "Kopasz" nevű nyolcszázaséval együtt. A helynévszótáramban (nem a blog helynévszótáráról van szó), erről így szól a bejegyzés:
Csiszár pataka :
A Szelicsei úton árfolyó patakocska, a kemping felől jőve, a régi menedékházhoz letérő út előtt. Az információ Kiss Janitól, a 2008 jan 4-i kiránduláson. Ő az édesanyjától tudja, hogy a 30-as években oda kirándultak.
Ilyen formán is akartam lefényképezni, a 2009. április 14-i Mikesi-tó túrán, csak, hát - eltévesztettem. A kemping előtti utolsó bővizűbb átfolyást, mint jelentősebbet, tekintettem annak. Úgy a blogbejegyzésben (itt már át van írva), mint az EU-s albumomban Csiszár-pataka címet adtam az erről a csermelyről készült képnek.
Persze, Kiss Jani azonnal megreklamálta az album képénél:
Kiss Jani
Ez nem a Csiszar pataka...az 1km-el nyugatabbra van a Szent Janos kut fele vezeto ut leterojenel (sajnos a regi patakmedret es erdot eltuntettek, raepitettek)
Mindég örvendek a hozzászólásoknak, hiszen a kollektív bölcsességnek nagy szerepe lehet, de van is, egy nagy egész felépítésében. Még az én jegyzetem szerint is igaza volt. A térképre tekintve, láthatjuk, hogy a Pap-patakának két ága is metszi a Szelicsei utat. Kiss Jani szerint, a nyugati viseli a Csíszár-pataka nevet. Nevezzük ezt a két ágat, egyelőre Pap-pataka keleti, 1. K és nyugati, 2. Ny Cs[iszár] - ágának.
Egyelőre, - de, ami késik, nem múlik - túl sokat nem tudtam bogarászni utána, hol ír még róla, vagy ki ismeri ezt az elnevezést, viszont fellapoztam Asztalos Lajos kolozsvári helynév és településtörténeti adattárát. Hát ott szerepel, megjelenik az elnevezés:

- Csiszár-patak, a 116-os oldalon, továbbküld - 2. Cigánypatak (Kolozsmonostor)
- Az 556-os oldalon, Csíszár-patak, továbbküld - 4. Cigánypatak.
- Végül az 555-ös oldalról másolom ide, az erre vonatkozókat:
2. A második monostori Cigánypatak a Bükkben, a Páter-tető alatt eredő több csermelyből folyik össze. A Kalányos (Tavasz) utcát elérve, ennek jobb oldalán, majd a kolozsmonostori templom dombjával szemközti szűk szorosban folyik, végül a domb alatt a Kisszamosba (Malomárok) ömlik. Ma a Monostori-negyedi lakótelep alatt, csatornába bújtatva folyik a Kisszamosig. Medre fölött házak épültek, nyoma sem látszik. Csiszár-palaknak is mondják [Beke Piroska közlése] [...] A Csiszár név valószínűleg személynévből való. 1., 2. Cigánypatak (Kolozsvár).
Ezek szerint, arról a patakocskáról volna szó, melynek még be nem takart medre, a Minerva üzletközpont háta mögött gyűjti a negyed szemetét, a Monostori-erdőből való kifolyásától. Szó sem lehet, a Szelicsei úton való átfolyásról, bárhol is. Mi lehet az igazság?
Minden tiszteletem és megbecsülésem Asztalos Lajos igen alapos és átfogó munkájának de, ... legalább is a városon kívüli helyneveinél volna néhány megkérdőjelezhető adat. Például, akár a fenti idézetből is az a bizonyos "Páter tető". De most nem ez a témánk, majd, egy Páter túra kapcsán kifejtjük. Térjünk vissza tehát, a Csíszár-patakához.
Az Asztalos Lajos forrása, Beke Piroska, egy 87 éves hölgy, családunk jó ismerőse, a 83 éves mamám kortársa, jó barátnője. Tősgyökeres kolozsvári, a régi dolgok élő adattára, számos, a Szabadságban megjelent helytörténeti írásnak szerzője. Mostanában éppen betegeskedik, de annyit megtudtam Tőle, hogy a Csíszár-patakát nem a Kalányos utcai patakra érti, olyat Ő nem mondott, mert az [a Csiszár-pataka] a Sáros-bükkben van! Erről írt is, majd elő is keresi az írását. Itt, valószínűleg, ahogyan én a fényképemen, Asztalos Lajos is félreértelmezte az információt. Hiába, a Bükk vízhálózata viszonylag komplikált, pláne a terepen, éppen a "mély medrű, szűkvizű csermelyek" sokasága miatt.

Hát eddig ennyi. Amíg Beke Piroska írása előkerül, függesztjük a "Csíszár-pataka ügyet". Majd folytatjuk, a 02-es bejegyzésben. Addig még utána kérdezhetek az egyre fogyatkozó régieknél, mert sajnos, hogyha nincsenek lejegyezve, ezek a helynevek, akárcsak az általuk megnevezett helyek, vagy terepelemek, könnyen az enyészet sorsára juthatnak. Remélem, hozzászólások is lesznek, olyanok részéről, akik tudnak valamit az illető patakról, vagy bármiről, ami kapcsolatba hozható ezzel. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire hasznosak és építő jellegűek a hozzászólások, bár több volna. Például az volt a Kósa Ferencnek, a Gálcserére vonatkozó hozzászólása is. Új perspektívákat nyitott és lassacskán a Gálcserére begyűlt adatok is kezdenek beérni egy 02-es bejegyzésre.

Viszont, ennek a 01-es bejegyzéshez, záróelemként, szintén az említett túrán készült képek, a Pap-pataka keleti ágának csermelyeiről, a Szelicsei úton való átfolyásukról. A nyugati, majdnem biztos vagyok benne, hogy Csiszár ágáról, pedig majd, ha arról is készülnek képek, szintén a 02-es bejegyzésben.

A képen szereplő erek, jelentéktelen völgyecskék, a bánya, illetve a kis ortodox templom és a kemping közötti nyeregben. A főágon kívül, a térképen sem szerepelnek. Hogyha Jakab Elek idejében, szűkvizűek voltak, hát az utolsó kivételével, kettőben, most már, az erdőirtás következtében már víz sem folyik. Inkább az esővíz levezetésére szolgálnak. Ilyenképpen az út alatti rész őrzi még ideig óráig az eredeti vízhálózat nyomát, míg a Szelicsei utat teljesen be nem építik és a feltöltések, még a nyomukat is el nem tüntetik. Az út felett, már most sem tudjuk nyomon követni őket, mert ott már a vízlevezető árok vette át szerepüket és ezek szerint az úttal párhuzamosan folynának.

Utóbbi a legjelentősebb. Ez gyűjti össze a többi vizeit, majd félkör alakú ívben a bánya dombja alá kerül, mielőtt a nyugati ággal egyesülne. Hogy szép patakocska lehetett valamikor és talán több figyelmet érdemelne, az alábbi, az idei Föld napja túra alkalmával készült képről fogalmat alkothatunk.
aláírás: Tóthpál

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése