Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

hétfő, július 13, 2009

Forrásfelújítás a Bácsi torokban. 2009.07.11. Márton Erzsike túrája

Bácsi-torok!

Regét költök rólad, híres Bácsi-torok!
Táj-leíró vers lesz. Címe: „Bácsi-torok!”
Első sora így zeng: „Íme, Bácsi-torok!”
Bérekesztem itt, mert ríme már csikorog!

Magyar-Vistára menet, 1888. augusztus 10.
LÁZÁRY RENÉ SÁNDOR (1859-1927)
Hol van a Kolping forrás?

A kolozsvári EKE program szerint, június 10-12 között forrásfelújító hétvégi, munkával összekötött sátorozás volt beütemezve, a Bácsi-torokba, Márton Erzsike vezetésével. Azonban a változékony, esős, sőt viharos időre való tekintettel (a patai sóstótábort is elmosta a vihar), ez a szerdai közgyűlésen le lett fújva. Viszont a forrásfelújítás megmaradt, szombat-vasárnapi munkatúrák formájában. Azon kívül, Székely Lavotta és Szatmári Béla, szombati illetve vasárnapi túrái, besegítendő, szintén a Bácsi-torokba.

A Bácsi torokban több forrás is leledzik, kettő kivételével, jelentéktelenebb erecskék. Egyesek foglalva voltak valamikor, mások nem. Minden esetre egyik sincsen valami jó állapotban. A XIX. század végi és XX. század elejei kolozsvári turisták számára, a Bácsi torok forrása, az Angyalkút volt. Egy tágabb tisztáson helyezkedik el, a kőbányák közelében, egykoron jelzett út vezetett hozzá. De általában, hogyha a vízmosások irányát követjük, a Hója-gerincről, a Hajtás völgye fejétől, az Angyal kút tisztásánál érünk le a Hosszú-patak völgyébe.

Az Angyal kúton kívül, a Bácsi-torokban egy másik forrásnévvel is találkozhatunk. Ez a Kolping-forrás. A két világháború között foglalta a a kolozsvári Kolping legyényegylet turista szakosztálya, 1934. szeptember 9-én. Rövid élete volt, hamarosan szét is verték. Erről, azaz A Kolping forrrás rövid életéről a két világháború között, jelentek meg adatok a közelmúltban, az Erdély júniusi számában. Viszont, hogy a kép teljes legyen, tudni kell még azt is, hogy a forrás újra lett foglalva 1942-ben. Természetesen, napjainkra ennek sem maradhatott valami sok nyoma. De hol is volna ennek a forrásnak a helye?

Ajtay Ferenc, a Kolping forrást, az Angyal-kút újabb foglalásának, újabb elnevezésének tekinti. Nem ritka, hogy egy forrásnak két, vagy akár több neve is legyen. Például, a Rózsa forrást, Hirschler forrás néven újra foglalták. Avagy a Majláth kutat, Bilasku névvel, vagy akár az EKE forrás eredeti neve is Băciţă, de a forrás 1993-as tábláján, az "Izvorul Rece" név szerepelt stb. Visszatérve Ajtay Ferenchez, Kolozsvár környékének kirándulóhelyei című könyvben, a 17. kirándulás leírásában, Kolozsvár - Bács, a 31-es autóbusz végállomása - Bácsitorok (Távolság: 6 km; szintkülönbség: 6 km), így olvashatunk erről:
Az Angyalkút melletti kőbánya római kovácsműhely maradványait rejtette. Itt javították a kőbányászok szerszámait. Különben a forrást 1942-ben a Katolikus Kolping Legényegylet foglalta.
A leíráshoz tartozó vázlat is, csak egyetlen bácsi toroki, mint jelentősebb, forrást jelöl:

Viszont a közhiedelemben, volna egy másik változat is. Ugyanis, a Hosszú patak völgyén feljebb, az út szélén még van egy forrás.
Egyesek ezzel azonosítják a Kolping forrást. Azaz, szerintük, az Angyal kút és a Kolping forrás, két külön forrás. Az alsó az Angyalkút, feljebb, az út szélén pedig a Kolping forrás.
Részemről, inkább hajlanék az Ajtay Ferenc véleményére, annál is inkább, hogy az útszéli forrás nem olyan látványos, nem tekinthető jelentősnek. Kevésbé hihető, hogy a Kolping legényegyletnek a Bácsi torokban nagy részvétellel tartott ünnepélyei e szűkösebb, útszéli forrás mellett lettek volna tartva. Akár az 1942-es, a Magyar honvédség térképintézete által kiadott 1:200000-es térképen is, minden jelzett út a Hójában, így a pirossal színjelzett út, a jelentősebb Angyal kút (Kolping forrás?)-nál végződik, ennek közelébe épült a Bácsi toroki menedékház is.
A 60-as 70-es éveknek is ott volt a kedvenc piknikező helye, a másik útszéli forrás végül is nem is ott folyt, ahol most. Egy időben cső vezette el a vizét a patak martjába (a 90-es évekből is emlékszem erre), mely az út alatt (akkoriban csak szélesebb ösvény), közvetlenül a patakba torkollott.

Forrásfelújítás

Mivel úgy szombaton, mint vasárnap dél után munkába kellett menjek, nem vehettem semmin sem részt, viszont annyit megtehettem, hogy kiszaladjak a Bácsi-torokba, megnézni, hogyan tevékenykednek a tagtársak. Mikor 10:30 körül a helyszínre értem, ott már javában folyt a munka. Mint látható, a fentebb említett útszéli forrás mellett:
A forrás gyűjtőmedencéjét egy függőleges betoncső képezi, azonban a víz innen megszökött, utat talált magának alatta. Mint a fentebbi képen is látható, a foglalástól balra, folyik ki a domb oldalából. Ki szükségeltetik ásni, hogy az ér eredetére bukkanjanak.
Feljebb menve a Hosszú patak völgyén, ahol az erdőből az út kiér, telepedtek le a Buba túráján részt vevők
Közben az eső is megeredt, de ez mit sem ártott a hangulatnak, kis tábortüzet is csináltak. Szerencsére csak egy rövid permet volt, nem is tartott sokat.
Még időztem egy keveset, aztán vissza indultam, hiszen még időben haza kellett érnem. A forrást időközben, a fiúk kiszabadították....
... ezentúl, már a technikai megoldás következik, hogyan is fog folyni a víz, hogy a turisták szomjukat olthassák belőle. De ez már az elkövetkező munkatúrák tárgya lesz.

*
Egy forrás felújítása nemes és szép cselekedet. Bármely forrás megérdemli, hogy foglalkozzanak vele, hogy gondozzák. Viszont a helynevekkel dobálózni, felelőtlenség. Ezért a továbbiakban külön kihívásnak, vagy feladatnak tekintem a Bácsi torok forrásai nevének tisztázását. Az Angyal kút és Kolping forrás esetében két különböző, vagy ugyan arról a forrásról van szó?

Tud valaki ebben valamit segíteni?


1 megjegyzés:

  1. Érdekes dolog ez a forrás elnevezés feladat.Én a mai napig azt se tudtam ,hogy mi a nevük ezek a forrásoknak.A hatvanas évek elején ,az "Angyal" forrásnak nevezett hely környékén ,vasárnaponként olyan sokan voltak,hogy át kellet rándulni a másikhoz,mert nem volt elég hely . Én úgy tudom,hogy az "Angyal" volt az ismertebb,látogatottabb.Örülök,hogy lyen dolgokról folyik a vita,mert azt jelenti,hogy nincs nagy probléma.

    VálaszTörlés