Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

csütörtök, július 02, 2009

A IX. Vasvári Pál Kerékpáros Emlék és Teljesítménytúra elé (2009. julius 4.)



Bár az idei rendezvény szempontjából, a bejegyzés talán későn született, remélem felkelti a hétvégi kerékpárosok figyelmét. Talán, kedvet csinálhat azok számára is, akik az idén nem vehetnek részt, hogy a jövőben, a túra tizedik megrendezése alkalmából 2010 július elején elzarándokoljanak kerékpárjukon, Vasvári Pál szabadsághős és a Rákóczy szabadcsapat elestének helyére, a Gyalui havasok, a XIX. század végétől, Vasvári-havasoknak nevezett részébe.

A Vasvári Pál kerékpáros emlék és teljesítménytúra kiírása, a Teljesítménytúrázók Társaságának eseménynaptárában olvasható. Évek óta (2005 óta) nem változott, ugyan azt az útvonalat követi.
De lássuk, egy ízelítőként bemutatott részlet kalauzszerű leírását. A képek az előző évek túráiról származnak.

Kolozsváron

Egyesek egyénileg, hamarabb indulnak, hogy már 8:00 óra előtt Gyaluban lehessenek. A sokéves gyakorlat szerint azonban (meg a kiírás szerint is!) általában, a kolozsvári bringások számára, a találkozó reggel 7:00 órakor van...
  • Találkozó reggel 7:00 órakor (2006)
a város, nyugati kijáratánál, a monostori negyed, Fenesi -úti hídjánál.
Kolozsvár-Gyalu

A RAJT, a tóra tulajdonképpeni kezdete, Gyaluban van. Ez azon okból, hogy feltételezhetően, jöhetnek résztvevők Nagyvárad irányából is. Például, Bánffyhunyadról, vagy éppen Körösfőről. Számukra, értelmetlen volna, hogy Kolozsvárra kerékpározzanak, aztán, meg vissza, hogy aztán Gyaluból hatoljanak be a havasokba.
Tehát, a túra Rajtja Gyaluban van, a Nagyvárad-Kolozsvár, E60-as, illetve DN1 es műút, higegszamosi leágazásától. Kolozsvár monostori kijáratától idáig 15 km-t tettünk meg.
Rigmányi Zsolt felvétele
Gyalu-Funtinelli tető - Vasvári Pál elestének helye

Gyaluból indulunk, Hidegszamos felé. 2,3 km-re, a völgy aszfaltútján, jobbra a gáton át, letérő van, egy Motel-csárdához (425 m). Tovább menve, az út 4. km-énél beérünk Hideg-Szamos (Someşul Rece) faluba. A Hideg és Meleg-Szamos összefolyásánál jobbra fordulunk, utunk a Meleg-Szamos völgyében folytatódik. Jobb oldalon elhagyjuk Meleg-Szamos helységet, majd a hasonnevű tavat (444 m tszf.). Ezek után felkapaszkodunk a Tarnica tó gátjá­ra (525 m tszf.).
Rigmányi Zsolt felvétele
  • 80 m magasról szép a kilátás (2007)
Rigmányi Zsolt felvétele

A kb. 8 km hosszú tó felső csücske után elhagyjuk a Pârâul Porcului beömlését (a gáttól 10 km). További 2 km után, a Meleg-Szamos jobb partján, a havasnagyfalui (Mărişel) elágazásnál van a 2 EP
Miután a résztvevők pecsételetek az ellenőrző pontban, tovább, a Leşu patak völgyén fel...
...9 km-es emelkedő után Havasnagyfalu elszórt házai közé érünk (37 km).
Áthaladunk a központon, majd egy letérő következik. Innen az Avram Iancu keresztjéig,­ 7 km. (Vasvári HavasFuntineli tető, 1341 m, 3 EP). Az ettől 2 km-re levő La Grinzi nevű helyen (letérő Poiana Horea felé) van a hősök elestének az egyik feltételezett helye, ahol az EKE a XIX. sz. végén és XX. Sz. elején a Vasvári megemlékezéseit rendezte. Ennek közelében esett el Vas­vá­ri Pál és a Rákóczi­ szabadcsapat többi tagja 1849. július 6-án.
A Funtinelli tető ellenőrző pontban, ahol a túrának első szakaszát egyúttal rövid bemutatónkat befejezettnek tekinthetjük, egy hosszabb pihenő következik. Itt be lesznek várva a lemaradottak, hogy aztán 13:30-kor együtt induljunk tovább. A Funtinelli-tetőn, évente, ugyan ebben az időszakban, a helybeli lakosság, a Vasvári katonák felett aratott győzelem ünneplésére készülődik.
A továbbiakban gyorsan gördülnek az események. Most már, a túra végéig megteendő útszakasz, egy két kilométeres szerpentintől eltekintve, a tó által elárasztott Jósikafalva, hegyre költöztetett utódjáig, Bélesig, csak ereszkedő.
Következnek, a részvétel a körösfői rendezvényhez kapcsolódó koszorúzás ahol a szabadsághősök legvalószínűbb nyughelye van, azon a helyen, amelyt ma a Bélesi víztározó vize borít. Mielőtt a tó gátjához érnénk, balra, a fenyők közt, letérünk a tó partjá­ra, hogy kegyelettel főt hajtsunk az elesettek nyughelyénél. A tó vize borítja, az arrébb, a Jósikatelepen épített Vasvári kápolnát is. Velünk szemben, kis vízállás esetén láthatjuk a tornyát.
Ezek után, sorban következnek, Bélesi-tó EP, Nagykalota, Bánffyhunyad EP, a Kudor portánál és már meg is érkeztünk a CÉL-ba, Körösfőre, a Vasvári kopjafához. Itt a kerékpárosok fogadása...
Simigh Péter - Dorog, felvétele

Természetesen, akik Körösfőn maradnak, a továbbiakban részt vesznek, a rendezvényen, a hagyományos kalotaszegi Vasvári napokon. Előadások, estéli kirándulás és tábortűz, vasárnap koszorúzás a Vasvári kopjafánál. Az idén, a vérengzés 160. évfordulóján, egyik legtermékenyebb Vasvári kutató, Hegyesi Márton, nagyváradi történésznek avatnak emléktáblát, a körösfői Vasvári szoba, kis múzeum, falán...



Az idei (2009.július 4) IX. túráról egyelőre nem készült bejegyzés. Viszont az érdeklődők elolvashatják a Szabadságban megjelent riportot az egész rendezvényről, valamint a kerékpáros túra képei megtekinthetők az EU-s albumomban.

A 2009-es túrát követő Hegyesi Márton emléktábla avatását, pedig az ünnepség albumában.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése