Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

hétfő, május 25, 2009

Körösfői majális a MAGYAR ÖSSZEFOGÁS jegyében 02, 2009.05.16.


Nehezen születik meg ez a második bejegyzés. Azóta lejárt már a következő hétvégi EKE túra is, a patai sóstóhoz. Arról is jól fogna egy bejegyzés. De azért is nehéz, mert szeretném elkerülni, hogy nagyon eltávolodjak a blog profiljától, Kolozsvár környékének felfedezésétől. Viszont az is igaz, hogy Körösfő, a teljesítménytúrák révén, "Kolozsvár közelébe" került, mondjuk távolabbi környékévé vált. Akárcsak Torockó a Jókai túrák során, bebizonyosodott, hogy Körösfő, úgy a Kós Károly, mint a Vasvári Pál kerékpáros teljesítménytúrák alkalmával egynapos túra keretében elérhetővé vált. Tekinthetjük ezt a majálist is Kós Károly előzetesnek, hiszen a 10 km-es túra egyik szakaszát jártam le, vagy a Vasvári Pál kerékpáros túra előzetesének, ugyanis az idei túra menetéről volt hasznos megbeszélésünk Péntek Lászlóval, a körösfői Vasvári Pál napok fő szervezőjével.

Körösfő

Viszont a politikába nem szeretnék nagyon elmélyedni, ezért ajánlanám, hogy aki a rendezvény, magyar összefogás részéről szeretne tájékozódni, erről Székely Kriszta, a témát kimerítő cikkéből tájékozódhat. Sőt előzetes is jelent meg, körülbelül akkor, amikor Gergely Balázstól tudomást szereztem az eseményről. A profik, az ilyen események tudósításához, nálam jobban értenek.
Viszont készítettem néhány képet, a jelenlevőkről, egy áttekintő sorozatot. Jobbára részben az ismerősökről - sajnos közülük is sokan kimaradtak.
Körösfőn aznap még két esemény volt, minek által kevesebb helybeli vett részt a rendezvényen. Egy esküvő és egy temetés. Az esperes úr így érthető, hogy bőven el volt foglalva, de később azért részt vett az előadáson.
Közben egyre érkeztek a vendégek Kolozsvár irányából

Nagyvárad irányából is érkeznek a vendégek. Kiss-Buday Tibi, Tőkés László püspök urat tessékeli, a bográcshoz
A munkabírásáról ismeretes püspök itt sem tétlenkedett.
Vagy részvétel egy, a község életében fontos eseménynek, a megtisztelésében:
De térjünk vissza, már az utolsó érkezőkhöz:
Mert közben a bográcsos eledelek is elkészültek, ebédidő volt már, mindenki nekilátott elkölteni az elemózsiát...
Közvetlen beszélgetésekkel tarkítva.
Az ebéddel párhuzamosan megkezdődnek a programok is. Plakátkiállítás, bábelőadás:
Gondolataimban, a ritka alkalmakkor élvezhető, hagyományos vásári jelleggel bíró előadáshoz, önkéntelenül Körösfői-Kriesch Aladár 1907 körül készült szőnyege társult. Ide másolom, mert lehet, mások is találónak tartják a számomra keltett hangulatot.
A plakátkiállítás minden plakátját itt nem sorolnám fel. Nagyon szép összeállítás, a brüsszeli képviselet másfél évéről, mely munka, elismerést és tiszteletet váltott ki a többi EP képviselőből is. A kiállítást létrehozó művész is jelen volt, sajnos nem jegyeztem meg a nevét. Kiemelkedő jelentőséggel bírt, a 2008 december 9-12. között az Európai Parlamentben rendezett Biblia kiállítás.
A fórumon, sok minden elhangzott. A felszólalók, kifejtették az összefogás szükségességét, beszéltek kompromisszumokról, sajnálták a múltkor elveszett szavazatokat, dicsérték a kezdeményezést, már ahogy ilyenkor szokás. Viszont megragadott Sándor Krisztina felszólalása és Tőkés László záróbeszéde. Előbbi, a közös dolgok lehetséges menetét taglalta.
"Közös lónak túrós a háta"
- ismert közmondás volt a lényege bevezetőjének. Viszont a továbbiakban kifejtette, hogy ez csak egy lehetőség, melyet szemmel kell tartani és ha tudunk róla, ki tudjuk védeni. Hogyha bölcsen és meggondoltan végezzük teendőnket, akkor a partnerségnek csak pozitív eredményei lehetnek. Végeredményben, mint olyan, aki benne volt a március 15-i rendezvények szervezésében, mikor tanúi lehettünk az igen sokszínű kolozsvári ifjúsági szervezetek összefogásának, bizalmát fejezte ki jelen összefogás mellett is.
Tőkés László, pedig közérthetően elmondta, hogy itt a tét nem egyéb, mint ellenségesség nélküli verseny megnyerése a román szavazókkal szemben. Mi jobb számunkra, ha még egy magyar jut be az Európai Parlamentbe, vagy teszem azt, VC Tudor? Ehhez viszont szükség van arra, hogy a magyarság szavazatai ne oszoljanak és így ezúttal lehetőség van arra, hogy egy negyedik képviselőnk is legyen. Mert, talán a múltkori választások után is lehetett volna. De talán kifejezőbb, az alábbi szórólap:
Tovább menve, van egy olyan lehetőség is, hogy a magyarországi és az elcsatolt területekről jövő magyar képviselők egy komolyabb számbeli magyar képviseletet hozzanak létre, mely a helyi érdekeken felül, az összmagyarság problémáit is jobban képviselheti. Például, a kárpátaljai magyarokat, akik részéről elég kicsi a lehetőség, hogy saját képviselőjük legyen.
Szóval ez a rendezvény engem meggyőzött, hogy úgy a politikum összefogása, mint az egyéni szavazatomnak ez esetben valós haszna lehet.
Erről beszélgettünk az e hát végi patai sóstó kiránduláson, Lakatos Titivel is, akinek a fia ott volt ezen a rendezvényen.
- Meg kell győznünk valahogy a magyarokat, hogy menjenek el szavazni
mondta. Erre én megint csak Sándor Krisztina gondolatait idézném. Hogyha vannak állampolgári mivoltunkból eredő jogaink - hozzátenném, nagyon zabosak is vagyunk, hogyha az a gyanú áll fenn, hogy valaki ezekben megrövidít - ugyanúgy vannak minimális állampolgári kötelezettségeink is.
Bár nem vitás, hogy július 4-i szavazatommal támogatni fogom a negyedik jelöltet is, most nem kampányszándékkal írom, csak ezúton is felhívnám erdélyi olvasóim figyelmét, hogy bárhogy is szavazzanak, azt ne tegyék, hogy ne menjenek el. Állampolgári kötelességük ez és érettebb gondokozásukra is utal.
De már a fórum vége felé közeledtünk.
...előadását, megint csak Körösfői-Kriesch Aladár elbeszélő szőnyegével egészíteném ki. A geometrikus elemek gazdagsága ugyan azt a hatást keltik és nem is lehetne másképp, mint Péntek Zsuzsa népviselete. Hozzátenném, ezt a fénykép nem reprodukálja - csak aki ott volt, láthatta - ugyan olyan büszke tartással lépegetett csizmás lábaival, akárcsak a menyecskék a szőnyegen.
Bár Péntek László invitált, hogy maradjak éjfélig, nem kockáztattam a bizonytalan hazajutást. Úgyhogy a fórum után kaptam az alkalmam és több résztvevővel hazajöttünk az adódó kisbusszal. Sajnálom, de lemaradtam a további programról, a dési és körösfői néptáncegyüttesek fellépéséről és a Paprika-buliról. Itt megjegyezném, én sem tudtam a jelentését, mitől lehet paprika egy buli, - hát a paprikán, a Paprika-Rádiót kell érteni.

aláírás: Tóthpál

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése