Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

péntek, január 30, 2009

Csiga-domb

A 2008. január 24-i sztánai EKE kiránduláson (lásd róla a bejegyzéseket), voltak olyan résztvevők, akiknek újdonság volt, hogy ott is van egy Csiga-domb. Csak mint a Kolozsvár nyugati határában levő kirándulóhelyet ismerték. Aktuális téma, szóljon ezért a helynévszótár harmadik bejegyzése, a Csiga-dombokról.

Csiga-domb

Viszonylag gyakori földrajzi elnevezés, másutt is van még Csiga (hegy) domb (Brassó, Vidra, Korond, Budapest-Aquincum stb.). Esetenként, az ott található kövületekre utalhat. Kolozsvár közvetlen, vagy távolabbi környékéről három "Csiga dombot" írunk le.


1.
Csigadomb, Csiga domb (Dl. Melcului, Ciga):

Szászfenestől északra, a Kis Szamos és a Bongár-patak által közrefogott hegyláb legmagasabb pontja, a Hója-gerinc folytatásában. Szokásos megközelítése a Donát negyed végéből, a Hója-gerincen, a Bácsi-torokból a Hosszú-patak völgyén, vagy Szászfenesről.

Nevét a dombon és a vízmosásokban található nagyszámú, az egykori meleg vizű eocén tenger lakóinak megkövesedett maradványai adták. A nagyméretű és látványos csiga kövületeket, az idők folyamán, jórészt elhordták, azonban a tavaszi olvadások még moshatnak ki szép példányokat. A kövületekben gazdag réteg, a Szászfenes irányából a meredek marton látható törmelékkúpok és a tarka összlet (vörös és szürke agyagok, pala ) fölött helyezkedik el. A Bongár-forrásnál levő feltárásnál felső durva mészkövek láthatók.

Néhány adat:

Az Orosz Ferenc féle, Félnapos Gyalogkirándulások Kolozsvár Közvetlen Környékére - táblázatból:
Csigadomb: 10 km, 2 1/4 óra, 617 m [OF 1933, 73],
valamint Ajtay Ferenc szerint (16. kirándulás) : Távolság: 7 km, Szintkülönbség: 274 m [AF 2001, 101] - előbbi a Főtértől, a legrövidebb úton, utóbbi a Donát út végi autóbusz végállomástól számítja.

...a Bongár patak friss forrása után az 517 m magas csigakövületekből álló Csigadombra kapaszkodunk fel. [OF 1933, 80], Csiga-domb [TÉ 1936, 5-6, 74], A Csigadomb 617 m-es háromszögelési pontjára vezet az útjelzés [TJ 1943, 141], ...sátrat vertünk a Csigadomb alatti kőfülke párkányán. [XJ 1962, 176], 615 m, Dealul Melcilor [GGC 1976, 68], A Csigadomb elnevezést a szászfenesi lakosság adta...Csigadomb(Dl. Melcului) [AF 2001, 9, 15, 101, 118]

Térképen:
meg nem nevezve, egy 618 m-es magaslat Szászfenestől északra [T-EGy 1906], Csiga domb 617 [T-OF 1933], 617 Csiga domb [ T-RH 1942], Dl. Melcului (Ciga) 615 Csigadomb [T-KKEF 2000]

Az EKE 1941-ben, a Hója gerincen kék sávval lejelzett 13,7 km hosszú turistaösvénye áthaladt rajta. Nagy elődeink, dr. Tulogdy János, dr. Xántus János egyik kedvenc kirándulóhelyeként van számon tartva.
Az újjáalakult EKE első kirándulása a Csiga-dombra, 1992 április 5-én volt megrendezve, túravezető Tóthpál Tamás. Azóta, évente több EKE túrának is célpontja:

(2007. július 10)
A tetőn, lövészárkok maradványai. Balra, a Monostori negyed tömbházai látszanak (2006. április 2).
Balról jobbra: László Györgyi, Tóthpál Tamás (a túravezető), Vekov Ildikó, Bányász István, Ruzsa István, Sesták Ildikó. A két utolsó kép, a 2007, február 25-i Bátori-hegy - Szucság, Kós Károly felderítő túrán készült. Ekkor a tetőn, egy lécekből összerótt kereszt is állt. A Kós Károly 50 km-es teljesítménytúra útvonala áthalad rajta.

2. Csigadomb

Napjainkban már nem létező, a kolozsvári sporttelep létesítése során eltűnt (mesterséges?) halom, a sétatér felső végében. Egykori majálisok helye, ezért kapcsolható a régi kolozsvári turista élethez:
A kis-Szamos hídján átkelve, a sétatér felső végéhez, Kolozsvár városligetéhez érünk.
Különösen zene napokon a legelőkelőbb társaság élénkíti meg az árnyas fasorokat. Ünnep és vasár-napok délutánjain a nép tolong árnyas útjain, ilyenkor a legfestőibb tarkaságban vegyülnek össze a környező falvak élénk színekben pompázó népviseletei, a Kolozsvár külvárosi (u. n. hostáti) "polgárok" sötétkék és a "polgárnők" szintén élénk ezerránczu rokolyái, az alsóbb osztályú városi nép gyakran merész fantáziájú öltözékeivel...itt találjuk a nagy úszóhelyet; a hídon túl a nyári mulatságokra szolgáló lövőházat: árnyas fenyőkkel beültetett ligetével s a gyalui havasokra szép kilátást nyújtó "csigadombbal" Visszatérve a fősétány végén az állatkiállítás csinos helysége... [EMKE 1891,55] ,
...Csigadomb...A sporttelep létrehozása során eltüntették [AL 2004, 51]
Reményik Sándor: Csigadomb ( részlet)

Kicsiny halom volt, - körülötte nőtt,
Vadul burjánzott az árva-csalán.
Elemi iskolás fantáziámban
A Lomnici-csúcs lehetett talán.
A kolozsvári öreg Lövöldében
Zajlottak akkor víg majálisok,
A Csigadomb oldalt s félre esett,
Magánya húzott és hívogatott.
...
Az idő szállt, - a Csigadomb maradt,
Én összeforrtam, s egy lettem vele,
Én lettem ő, amikor elenyészett
A Lövöldével nyoma és neve.
...
1931 május 12
Ezúttal és ez úton megkérnék mindenkit, aki erről a Csigadombról, egyéb adatokkal (vagy bármilyen adattal ami a helynévszótárat bővítené) rendelkezik, azt tudassa velem.

3.
Csiga domb (Dl. Crucii, Dâmbul Crucii)

Sztánán, az új, a régi állomások épületei és a villatelep fölé magasló, kövületekben gazdag, felső eocén mészkő alkotta domb. A 657 m magas magaslatot, faragott kő jelöli. Körülötte, második világháborús üteg, lövészárok maradványai. Tetején szép kilátás van. A tetőről látható néhány kalotaszegi falu (Zsobok, Farnas, Sztána, Kispetri, Oláhnádas), a Nádas-patak felső szakasza, az Almási vár, a Riszeg tető mögött, a Vlegyásza. A Csiga-domb erodált oldalain, nagy számban felszínre bukkanó, de a környező szántókon is, az eke által kiforgatott kövületek, adták nevét. Déli oldalában, egy kis védett teraszon helyezkedett el, Kós Károly, napjainkra már eltűnt Varjú tanyája és gyümölcsöse, melyből még állnak általa ültetett öreg fák. Megközelíthető a Kós Károly villáktól, vagy az állomástól, az Oláhnádasra vezető gyalogúton. Kós Károly használta úgy a Csiga domb, mint a Dâmbul Crucii (Kereszt dombja) elnevezést. Hogy milyen keresztről van szó? - ezt én nem tudom, a dombon minden esetre nincs kereszt. A legközelebbit az aljában találjuk, a nádasi út szélén.

A 2003-ban beindult Kós Károly teljesítménytúrák (10 km-es táv) Csiga Domb ellenőrző pontja van a csúcson, lábánál haladt el 2003 és 2005 között, a Vígh Tarsonyi László által szervezett Zsobok 25 (illetve Kalotaszeg 50) teljesítménytúra, fehér ponttal jelölt útvonala.
Az utóbbi években a kolozsvári EKE több túrájának is célpontja volt, vagy érintette.
Alább Szentimrei Jenő, Csiga domb ihlette verse:
KÉPESLAP A SZTÁNAI CSIGADOMBRÓL

Nagyon nyíltkék az ég itt,
Dombok és tölgyesek,
S a tölgyek dombos lombján,
Harsány szajkó fecseg.
Fű közt kéken csilingel
Millió kis harang,
Imát hadar a csöndben
Az ér a sás alatt.

Csöndtemplom ez. Szent hűssel
Szívet borogató,
Alig türemlő fodrú
Nyugalmas, tiszta tó.
Bogár- s madárvilágban
Örökös lagzi áll
S örök a tor. Ölyvszárnyon
Kereng fönn a halál.

Itt a vihar se rémít.
A dombra nyargaló
Felleg lerontja mérgit
S már vágtat is, aló!
Vasszürke-zöld uszálya
Más völgy fölött lobog
S nyílzáport küld utána
Az izzó napkorong.

Nagyon nyíltkék az ég itt
És nyájaszöld a táj.
A fák nem nőnek égig
S a fájdalom se fáj.
A zaj elhal a csöndben,
Megfúl a durva szó,
Könnyből harmatcsöpp lesz itt,
Harmatként illanó.

Csak lélegzik köröttem,
Lélegzik s él a lét,
Áldást fakaszt az átok,
Trágyát ad a szemét.
Új zöld sarjad belőle,
A réginél bujább,
De kövületté fagytak
Csúszómászók, csigák.

Így él örök jelenben
Örök jövő és múlt.
A perc a sűrű csendben
Örökúj dalra gyújt.
Nagyon nyíltkék az ég itt,
Nagyon szelíd a csend.
Nagyon kicsiny az ember,
De ember idefent.

(1937)
A kép 2006 március 12-én készült, Riszeg-tető, EKE túrán. Balról jobbra: Vekov Imre, Csorba Anna, Magyari Péter (a túravezető), Székely Lavotta.
aláírás: Tóthpál

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése