Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

hétfő, március 22, 2010

Xántus János emléktúra, facsodák

A bejegyzés, indítéka, egy másik blog, másik bejegyzésébe való elég béna hozzászólásom. Valamint, hogy bevált Sándor József Benedek népi regulája és most szép idő van, az idei március első felének csikorgós hidegei után.

Láttam ám, az idén hóvirágot én is. Egyetlen egy szálat - éppen csak dugta ki a fejét, február 27-én, az idei Xántus János emléktúrán. Nem hiszem, hogy úgy volna, ahogy a fent idézett blogbejegyzés egyik hozzászólója, ticiano állítja, hogy alatta a földben 3-4 esetleg tíz(!) hagyma rejtőzne. Lehet a kertben - de bármikor ástam ki az erdőben hóvirágot, ilyennel nem találkoztam.
A nagy ördögfa körüli hóvirágok is nagyon megcsappantak. A Voincás idős hölgyek "lejes punga"(Ceausescu idejében így hívták a műanyagszatyort) számra viszik, csak ők tudják milyen céllal, vasárnapi Cérna-forrás túráik alkalmával. Viszont néhány nap múlva kakasmandikóval is találkoztam, a polgármesteri hivatal kantinjának pultján. Mutathattam is Mikó Lőrincnek a felvételt, mikor rákérdezett:
De lássuk is, hogyan találkoztam én ezzel az egy szál hóvirággal

Xántus János emléktúra

Amióta Szatmári Béla gondozza ezeket a túrákat, mindig jelen voltam. Idén, sem tehettem meg, hogy ne menjek el. Bár február 27-én szombaton 14 órára be kellett menjek a munkába, csak kimenten egy rövid időre..
A találkozókat le szoktam fényképezni, így tettem most is.

Úgy határoztam, hogy egy órát a kirándulókkal tartok (11-ig), egy órát vissza így a kecske és a káposzta is elégedett lehet.
Befordulunk a Gorbó völgyébe. Mint látható, tavaszias hangulat, ahogy lennie kell ebben az időben. Semmi sem utal arra, hogy ezek után még vissza fog térni a tél.


Az oldalban előre megyek, a KMU út mellett az erdőben várom be a társaságot. Amint már egy ideje a kirándulásokon rendezett ideiglenes kiállításoknak az igényes "erdei tárlat" - erre az alábbiakban még visszatérek - nevet adta valaki, ezúttal egy "erdei stúdiót" is rögtönözhetünk. Alább a két kép, A stúdióban és a Stúdiófelvétel:

Bozsoki Adrienn felvétele

Váradi István felvétele
Búcsút veszek a társaságtól, még időzök egy kicsit a tuskón, végigpásztázom tekintetemmel a környéket ... és a kiruccanás revelációja, ami eddig soha sem tűnt fel. Mintegy 60 méterre pihenőmtől egy furcsa, haránt irányú erezéses kérgű fát fedezek fel.

A facsaros fáknál

Nosza, lássuk közelebbről. Csaknem szaladok, de azért még meglátom a fenti hóvirágot is. Hát nem is egy fáról, hanem háromról van szó. Felötlik bennem a hírnévnek örvendő kolozsvári csavaros, facsaros, barokk kémény a Monostori útról, mely nagyjából ugyanezt az esztétikai hatást keltené bennem. Ragozgatom: Csavaros fa, Facsaros fa... Facsaros facsoda... Faragatlan facsoda Végül megvan a nevük, így is jelenik meg a twitterbejegyzésben: Faragatlanul Facsaros Facsoda. Alább a képek a három fáról - természet játéka-e vagy emberi beavatkozás? - egyelőre, míg egyéni nevet nem találnánk, I.II. III. számú facsaros fákról:

I. sz. Facsaros fa
II.sz. Facsaros fa
III.sz. Facsaros fa

Valamint kiegészítőűl, a közelükben levő ördögfa, melyről azt hiszem, eddig nem készítettem képet:

Ördögfa a Gorbó völgyben
Tovább már nem is időzhetek, lemegyek az útra, mely a lőteret kerüli el és irány a végállomás. Számítás szerint,12 órakor a megállóban vagyok, 12 óra 5 perckor a troliban, 12 óra 20 perckor már le is szálltam az Unió utcában. Ment minden, mint a karikacsapás. A munkahelyemen is időben ott vagyok.

*
Egy hétre rá Bozsoki Adrienn elküldött néhány képet a Xántus János emléktúráról. Ide illesztem őket leveléből, rövid magyarázatával együtt, hogy legyen rögzítve az idei túra is, legalább "képes krónika" formában.

Adrienn:

Küldök még 8 fotót (kicsinyítve) a Xántus túráról (14 résztvevővel), sorszám szerint
8217 - pihenő a lövölde fölött:
Bozsoki Adrienn felvétele
8222 - szemerkélő esőben a Cérnaforrás felé:
Bozsoki Adrienn felvétele
8226 - a kisebbik odvas ördög-fa kitört, mert valaki lepróbálta fűrészelni az egyik ágat:
Bozsoki Adrienn felvétele

Megjegyzésem:
Itt beszúrom az egyik saját képemet, ugyanarról a fáról. Ekkor még egészben van. A kép 2007 január 7-én készült, Bagaméri Tibi görbe túráján. Az ördögfán Pap András, lent Sánta Zsuzsa:


Kit zavarhatott ez a bükki Matuzsálem? Talán dísznek kellett valaki kertjébe, vagy a terepjárójával nem tudott elmenni az ösvényen?
Indokolt volna ezeknek a fáknak a felmérése, hogy majd a közeljövőben, ha már egy sincs belőlük, legalább képen láthassák akik utánunk járnak erre, hogy ilyenek is voltak. GPS-szel, hogy a helyzetük is meg legyen. Akkor folytassuk utunkat Adriennel -
8233 - a nagyobbik őrdög-fa még bírja az élet viszontagságait:

8247 - Megéhezve érkeztünk a Cérnaforráshoz, ahol kolbászsütés és borforralás után megebédeltünk:
Bozsoki Adrienn felvétele
8255 - Megemlékeztünk Xántus János természetszeretetéről és munkásságáról, majd búcsút vettünk a téltől, elégetve Farsang Dömét:
Bozsoki Adrienn felvétele
Megjegyzésem
Az ünnepi beszédet eben az évben Lakatos Artúr olvasta fel. Nem a társasággal együtt indultak a monostori végállomástól, apjával, Titivel később csatlakoztak a kirándulókhoz.

Adrienn:
8267 - A fotókiállítást nem tudtuk a fák között felaggatva megtartani az eső miatt, hanem egy fedett helyre behúzódva járt kézről-kézre az 50 darab fotó, melyeknek így is nagy sikerük volt. Szerintem nagy elismerés volt, amikor a kirándulók rácsodálkozva a fotókra azt mondtak, hogy "Mi észre sem vettük, hogy ilyen szép helyekre járunk kirándulni":
Bozsoki Adrienn felvétele
Hozzászólásom
Térjünk ki akkor röviden ezekre a kiállításokra. Ezeket Szatmári Béla vezette be, mint rendezvényeinek egyediségét. A lelkük, viszont Bozsoki Adrienn. Néha többed magával, de általában, ha senki nincs akkor Ő biztosan. A Xántus János túrákon, a Föld Napja rendezvényeinken, Páter Béla megemlékezésen... Idővel, valaki az igényes, de ha nagyon utána gondolunk, talán teljesen helytálló "Erdei tárlat" nevet adta ezeknek a rögtönzött kiállításoknak. Ezt a nevet használom én is.
Az idén, mint írja, nem sikerült kiállítani a képeket. De megtekinthetjük a tavalyi kirándulás bejegyzésében a tárlatról készült képeket is. Alább egy régebbit szúrok be, melyről nem készült bejegyzés, a 2008-as Xántus János emléktúráról, melyen éppen Wanek Ferenc geológus nézegeti a kiállított képeket:

2008 február 24 - Xántus János emléktúrán

Tovább, Adrienn:
8275 - Hazaindulás előtt még készítettem egy csoportképet, amit a Photoshopon kissé klónoztam (Lavotta és Váradi Pista két példányban szerepelnek rajta):
Bozsoki Adrienn felvétele
Üdv. Adrienn

*
Záradék - Diós 2010 március 14

A tavaszias idő után visszatért a tél - erre most nem térek ki. Azonban hogyha a bejegyzésben általában furcsa fákról is szó volt, Facsaros fákról, Ördögfákról, hát ide illik, záradéknak az alábbi is, a múlt heti túrámról:
Élő faszobor

Igaz, hogy ide illik?

2 megjegyzés:

  1. A hóvirágok egy része hozzánk kerül, Nálunk szigorúan védett és komolyan büntetik, olvastam, hogy Erdélyből hoznak ide nagy mennyiségben. Ott is védeni kéne.

    VálaszTörlés
  2. Ki szeretném egészíteni az előbbi Kányamál megjegyzésemet. A kertünk felett a Donáth út másik oldalán volt a Burgya vendéglő amit Burgya-kertnek hívtak. Ide jártak a két vh között az "urak" és a fiatalok szórakozni fiákerrel. Amikor egy fát akartam elültetni a földben találtam egy szekérnyi sőrősüveg kupakot. Valószínű a vendéglő a mi kertünket használta szemétgödörnek. A "Piros fedelű ház"-ig bezárólag, a Szamosig tartott a kertünk, ezt a részt Édesapám eladta Mádli-nak (Ruha István apósa, ő finanszírozta, hogy hegedűművész legyen). A"Piros fedelű ház" alatt a "nagykanyar"-tól feljebb volt két drótsodronyra erősített lengőhíd vagy palló, amiken a kirándulók és gyerekeik hintáztak. tukalaszlo@yahoo.com

    VálaszTörlés