Június 21. - Nyári napforduló; A csillagászati nyár kezdete
Szeptember 23. - Őszi napéjegyenléség; A csillagászati ősz kezdete
Spring countdown banner

vasárnap, február 22, 2009

Xántus János emléktúra, 2009 feb.21, Szatmári Béla


A Cérna-forrásnál


Emlékeztem, hogy valahol megmaradt még néhány képem, az első, 2002-es Xántus emléktúráról. Akkor egy több napos rendezvény volt, előadásokkal és utolsó nap egy kirándulással. A mostani túra előtt, Móréh Zoli adott Szatmári Bélának, néhány akkori dokumentum értékű képet is, hogy szerepeljenek a kiállításon. Nekem 2002-ben, még egy egyszerűbb digitális gépem volt, nem készített valami csodálatos képeket, de mint információ, vagy dokumentum, megfelelnének. Azok a képek, az időközben kiégett merevlemezemen vannak, valamikor, csúcstehnológiával, majd arra is sor fog kerülni, hogy visszaszerezzem őket. De, mintha lett volna valahol egy mentésem is egy CD-re. Talán nemrég a kezemben is volt...

No, majd, ha előkerülnek a régi képek, utólag beszúrom őket. Vagy éppen, jövőben is jól fognak fogni, az akkori összeállításhoz. Ezúttal, viszont, annak aki az elmúlt évek Xántus túráiról szeretne közelebbit megtudni, hát a 2006-os Xántus albumot éppen végigpörgetheti. Valamint a 2007-es és a 2008-as albumokat. Minden esetre, adatokkal szolgálhatnak legalább az illető évek időjárásáról. Persze a megtett út egyes szakaszairól is, a résztvevőkről és természetesen, hogy mi is történt ezeken a meegmlékezéseken.
De induljunk útra az idei, 2009-es túránkra.
Annak ellenére, hogy az éjjel állítólag -12 fok hideg volt, meglepően szép időnk volt. A havas táj is szép volt, szóval mindenki meg lehetett elégedve, aki eljött. Ezúttal, nem az erdőben mentünk, hanem végig a napos úton. Aztán, a lőtért elhagyva, befordultunk a Cérna-forrás völgyébe.

Szatmári Béla sem lóversenyre jött, van is még idő, mondja, meg is álltunk egy rövid kávéra egy napsütötte részen. Egyébként nem is volt értelme sietni, hiszen akik hamarabb odaérnek egy idő után fázni kezdenek és azután meg sietnek haza.
Időközben Gálfy Zsuzsáék is utolértek, együtt mentünk aztán tovább, az erdőben.
A társaságot már csak a Cérna-forrás tisztásán értük utol. Mindenki végezte a maga dolgát. Egyesek a kiállítást kezdték rendezni. Fazakas Feri az erdő szélén talált megfelelő helyet, ...

Míg Béla, a sánta körtefához húzta ki a madzagot. Oda, Bozsoki Adrienn képei fognak kerülni.

Ez időben mások tüzet raktak...
  • Ez sem egyszerű dolog...
vagy éppen újságot olvastak.

  • Sáska Palit az is érdekli, mi történik otthon, a városban
Vannak akik beszélgetnek...

vagy éppen napoznak

Aztán, fél egy után megkezdődtek az előadások. Az előadók előadták megemlékező beszédüket, vagy Xántus írásokból olvastak

Sajnos Székely Lavottáról nem készítettem képet, pedig ő is felolvasott, no meg Sáska Paliról sem, pedig volt egy hozzászólása. Remélem, hogy majd mástól megszerzem őket. Viszont, mint általában a kirándulásokon, készítettem néhány csoportképet. Egyik közűlük:
  • Csoportkép a Cérna-forrás tisztásán
Az alábbit, pedig igaz, az én gépemmel, de Bozsoki Adrienn készítette. Egészen érdekes kompozícióju kép. Úgy az enyhén ferde szögbe állók, az "erdei tárlat" íve, meg az erdő lombtalan fái igen érdekes kompozícióba tömörülnek. Hiába, aki művész, az művész.

Bozsoki Adrienn felvétele

Az előadás után még kiosztásra kerültek az alkalomra hozott Gyopárok régebbi számai, a szórólapok és a maradék forralt bor. A kirándulók visszatértek elfoglaltságaikhoz. Azaz, egyesek tovább napoztak...

.. mások a kiállítást csodálták meg közelebbről
Jómagam pedig elfogyaszthattam, a bejegyzés elején látható csendéletet.
Ezek után haza ugyan azon az úton. Nem is bántam, hogy már fél négy után otthon voltam. Ugyanis este felé, még egy farsangi mulatság várt reám.
Aki viszont több képet is szeretne látni erről a kirándulásról, hát nem csak az elmúlt éveknek hanem ennek is készült albuma. Itt lehet böngészni.

  • Frissítés, 2011. dec. 3.
Most lettem követője Pávelka Marika Picassa albumának (a link már eddig is szerepelt a blogomon). A Kolozsvár környéki kirándulásait böngészve bukkantam ezt a Xántus túrát megelőző, szintén a Cérna-forráshoz rendezett február 14-i képeire (47 darab). Talán éppen azért nyitottam meg, mert utolsó kirándulásom szintén a Cérna-forráshoz volt, és szintén egy emléktúra, a 2011. november 26-i Merza Gyula emléktúrán, melyet szintén Szatmári Béla vezetett. Képeket ugyan nem készítettem, blogbejegyzést sem, hiszen nincs időm, de két Twitter bejegyzést, Marton Béla képeivel.

Itt nem állhatom meg, hogy azért ne szúrjak be még egy képet, erről a túráról, szintén Marton Béla képét. Mondjuk annyiban tartozna ide, hogy a Cérna-forráshoz vezető Gorbó-völgyi úton készült. Bár hó nem volt, de a zúzmara megteszi a télies hangulat hatását:

Útban a Cérna-forrás felé (2011. nov. 26)
Marton Béla felvétele

Visszatérve a Marika albumában levő 2009 februári túrára, Moréh Zoltán és Székely Lavotta által meghirdetett: Tűzrakás és szalonnázás a Cérnaforrásnál ifiknek és örökifiknek (12 km) túráról volt szó. Pedig, nem tudom miért, talán a Xántus túrához való túl közeli dátumot, valamint a résztvevők érdektelenségét a megemlékezés iránt (a Xántus túráról hiányoztak) tekintve, először úgynevezett "sunyi" túrára gondoltam. Ezeken, általában bár EKE-sek túráznak, nem meghirdetett túrák. Ezért "sunyi" tárák. Nincs szükség a meghirdetésükre, éppen, hogy mások ne is menjenek. Vannak a túravezetőik, Hosszú Béla, Kolumbán Gyula, stb. akik elvileg választmányi tagok is volnának, zárt körű társaság – szóval nem egy közérdekű  dolog. Részemről nem tartom egy járható útnak, hacsak nem éppen a saját zártkörű, általam nem ismert érdekeiket tekintjük.
De talán az ilyen időszerűtlenségét bizonyítaná, hogy bár elég gyakran tették ezt, de most már egyre kevesebbet. Úgy látszik, EKE szempontból a sunyi túráknak turista történeti jelentőségük nincs jövőjük sincs. Annál inkább, mert... mit csináljunk, öregszenek. Lehet, hogy csak ez a bejegyzés örökíti meg, az utókor számára, hogy ilyenek is voltak.


aláírás: Tóthpál



Website counter

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése